Verstrikt raken in niet-religieuze sektes

KIJK-redactie

12 augustus 2014 16:00

Bij het woord sekte denk je al gauw aan een of andere vreemde religie. Maar er is een nieuw soort goeroe in opmars. Ze geven bewustzijnstrainingen en persoonlijkheids- therapieën. En deze coaches gebruiken even uitgekookte als lucratieve methoden om hun volgelingen soms jarenlang aan zich te binden.

Marja twijfelt in 2004, na de bevalling van haar derde kind, wat ze met haar leven wil. Op aanraden van een vriendin gaat ze naar een tweedaags coachingseminar. Ze is onder de indruk van de charismatische trainer Nico en zijn adviezen. Marja bezoekt meer seminars en wordt onderdeel van de harde kern rondom deze goeroe. Ondertussen vervreemdt ze van haar oude omgeving: familie houdt ze op afstand en haar huwelijk strandt, mede omdat Nico haar inprent dat haar man haar niet serieus genoeg neemt. Jaren later, als ze alle contacten met Nico heeft verbroken, beseft Marja dat ze geestelijk afhankelijk was van hem en zijn seminars: “Als je na afloop thuiskwam, dan hád je toch een partij energie, dat hou je niet voor mogelijk. Dat was fantastisch.”

Marja is het pseudoniem van een van de geïnterviewden in het boek Ik was gek van geluk – Verhalen uit sektarische bewegingen van Carine Damen. En Nico – ook een pseudoniem – is de leider van een soort sekte dat in opkomst lijkt te zijn: de therapeutische sekte. Oftewel een sekte die niet gebaseerd is op een religie, zoals het christendom of het boeddhisme, maar op persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Hoe raken mensen verstrikt in deze groepen? En welke technieken gebruiken de leiders vervolgens om ze te blijven controleren?

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 10/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 21 augustus tot en met 17 september. 

Meer informatie:

Tekst: Anouk Broersma

Beeld: Getty Images