Nobelprijs voor vrede dit jaar niet uitgereikt?

kijkmagazine

20 november 2010 13:00

De Nobelprijs voor de vrede van dit jaar, voor de Chinese activist Liu Xiaobo, kan waarschijnlijk als eerste (wel toegekende, niet geweigerde) Nobelprijs sinds 1936 niet worden uitgereikt.

“Toen de Nobelprijs voor de vrede van dit jaar bekend werd gemaakt, was China des duivels”, zo is te lezen in KIJK 13/2010. “De prijs werd omschreven als een ‘obsceniteit’, de binnenlandse media mochten er niet over schrijven en onderhandelingen over export van Noorse vis naar China werden stopgezet. (…) Reden voor al die woede was de ontvanger van de prijs: de Chinese activist Liu Xiaobo, die momenteel een gevangenisstraf uitzit van elf jaar.”

Sinds het naar de drukker gaan van de betreffende KIJK is het balletje nog wat doorgerold. Zo ziet het ernaar uit dat niet alleen Liu zelf de prijs niet in ontvangst kan gaan nemen (wat te verwachten viel), maar dat ook niemand van Liu’s familie erin zal slagen naar Oslo af te reizen doordat de Chinese politie die nauwlettend in de gaten houdt. Liu’s vrouw, Liu Xia, heeft zelfs huisarrest gekregen.

Daarmee zou de vredesprijs van dit jaar de eerste (wel toegekende en niet geweigerde) Nobelprijs worden die niet wordt uitgereikt sinds 1936. Toen mocht de joodse pacifist Carl von Ossietzky Duitsland niet verlaten om zijn prijs op te halen.

Verder heeft China ambassades en ministeries van buitenlandse zaken aangeschreven om andere landen ervan te overtuigen weg te blijven bij de Nobelceremonie van dit jaar. Daarbij werd gewaarschuwd dat er ‘consequenties’ zullen zijn voor landen die met hun aanwezigheid Liu’s streven naar meer democratie steunen. Naast China hebben inmiddels Rusland, Kazachstan, Cuba, Marokko en Irak de uitnodiging voor de uitreiking afgeslagen.

Meer weten over de Nobelprijs voor Liu Xiaobo en de vijf andere prijzen van dit jaar? Zie KIJK 13/2010, in de winkel van van 19 november tot en met 16 december.

Meer informatie:

  • Diederik Jekel en Robbert Dijkgraaf over de Nobelprijs voor grafeen in De Wereld Draait Door:

Beeld: Pedesbiz/cc-by-sa 3.0