Licht per vierkante meter

KIJK-redactie

27 juli 2011 13:00

Van een lichtgevende bumper tot gordijnen die spotjes en schemerlampen overbodig maken: met oleds is van alles mogelijk. Maar hoe werkt deze nieuwe manier van verlichten eigenlijk? En wat mogen we er in de toekomst van verwachten?

Buiten is het al lang donker, maar binnen kabbelt het gesprek voort in het zachtgele licht van de vooravond dat door de ramen naar binnen valt. Een onwerkelijk tafereel dat binnenkort werkelijkheid kan worden als ramen niet alleen daglicht doorlaten, maar het ook zelf maken – dankzij een microscopisch dunne laag oleds.

De afkorting oled staat voor organic light emitting diode. Volgens Kristin Knappstein betekent die nieuwe led een revolutie in de lichttechniek. Zij is bij Philips in Aken verantwoordelijk voor de commerciële ontwikkeling van oledverlichting. “Vanaf de kaars en de gloeilamp tot en met de moderne ledlamp hebben we ons moeten behelpen met een puntvormige lichtbron. Met de oled hebben we een vlakke lichtbron die licht geeft over een groot oppervlak.”

In het Philips Lumiblade Creative Lab in Aken worden ontwerpers uitgedaagd om te spelen met de vlakke lichtbron. Dat heeft al een aantal fraaie concepten opgeleverd, zoals de O’Leaf, een reeks platte, licht gebogen lampen als de bladeren van een olijfboom. Of de Edge, een bureaulamp in de vorm van een Z die zo dun is dat het lijkt alsof hij met een viltstift in de ruimte is getekend. In de nabije toekomst kun je met oleds ook lichtgevende meubels en wanden maken. Of een bumper die tegelijkertijd als achterlicht fungeert. Een andere mogelijkheid is het vervangen van de binnenverlichting van de auto door een lichtgevend binnendak.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 9/2011, in de winkel van 29 juli tot en met 25 augustus. De tekst werd geschreven door Joost van Kasteren.

Meer informatie:

Beeld: Philips