‘Ons financiële systeem lijkt veel op een obese man’

VB

11 februari 2012 16:00

Vivianne 2011

Van harte welkom in februari! De maand waarop we weer over kunnen gaan tot de orde van de dag.

Want, let’s face it: van die goede voornemens die je had, is waarschijnlijk niet veel terechtgekomen. Dat is geen verwijt, dat is een logische conclusie wanneer je je bedenkt dat we – zo blijkt uit onderzoek – zo’n vijf keer op rij hetzelfde voornemen op ons lijstje schrijven. Nu bleek eveneens uit onderzoek dat vier van de vijf Nederlanders dit jaar met stip op één afvallen heeft staan. Topidee, want ruim de helft van onze volwassenen is te dik.

Nu weet iedereen heus wel dat te veel overgewicht ongezond is, maar de Open & Bloot (pagina 30) van KIJK 3/2012 maakt pas écht pijnlijk duidelijk waarom. Voor diegenen die nog altijd hard aan hun goede voornemen werken wellicht een extra stimulans. In de openwerking van een obese man zie je namelijk waar overtollig vet zich precies schuilhoudt en hoe organen daardoor langzaam in de verdrukking komen. Het lijdt geen twijfel: dit is een eindig proces. Vroeg of laat trekt een van de vitale organen het niet meer en gaat voor deze man het licht uit. Logisch: je kunt niet eeuwig blijven uitdijen. Op een gegeven moment houdt het echt een keer op.

Het lijkt op het eerste oog een vreemde vergelijking, maar wanneer je hetzelfde betoogt voor de economie, krijgen we heel andere emoties. Daar is de sky the limit, kunnen we niet hard genoeg groeien. We razen door, willen alleen maar meer en sneller en harder. In het artikel ‘Grenzen aan de groei’ lees je over het verband tussen natuur en economie en de eindigheid van beide. Je zou het niet verwachten, maar de obese man en onze financiële systeem vertonen verdomd veel gelijkenis.

Mag het dan nooit ietsje meer zijn? Jawel: in ons fotoartikel op pagina 42 van KIJK 3/2012 aan ‘meer’ geen gebrek!

Beeld: Studio 5982