Het geheim van Choefoe

André Kesseler

19 oktober 2010 16:00

Deze maand gaat een Engelse robot op speurtocht in de Grote Piramide van Gizeh. Want hoewel wetenschappers dit befaamde bouwwerk al uitgebreid hebben onderzocht, zijn nog niet alle raadsels rond het grafmonument van farao Choefoe opgelost.

Ruim 4000 jaar van zandstormen, aardbevingen, grafrovers en oorlogen hebben hun sporen nagelaten, maar de Grote Piramide staat nog steeds fier overeind. En ondanks langdurige onderzoeken, waarbij zo ongeveer elk zichtbaar deel van het immense bouwwerk werd bestudeerd, kent de piramide nog heel wat raadsels.

Eén ervan wordt misschien deze maand opgelost, als een speciale robot van de universiteit van Leeds een schacht gaat onderzoeken die vanuit een ruimte diep in de piramide schuin omhoog loopt. Al eerder was ontdekt dat de schacht is afgesloten met een soort deur en dat zich daar een tweede ‘deur’ achter bevindt. Er wordt met spanning uitgekeken naar het moment dat de Engelse robot die opent.

De Grote Piramide is de grootste van de 138 piramides die Egypte rijk is. Hij geldt als de oudste van de zeven klassieke wereldwonderen en behoort tot een complex van drie grote en zes kleine piramides bij de Egyptische plaats Gizeh, een voorstad van Caïro. De grote piramides worden toegeschreven aan de koningen Choefoe (of Cheops in het Grieks), Chafra (of Chefren) en Menkaoera (of Mycerinus), respectievelijk vader, zoon en kleinzoon.

“Helaas weten we maar heel weinig over Choefoe zelf”, zegt Huub Pragt. De Nederlandse egyptoloog geeft onder meer cursussen over het oude Egypte en organiseert excursies naar het land. “Informatie die we over deze Egyptische koning hebben, komt voornamelijk uit de geschriften van Herodotus, de Griekse geschiedschrijver die Egypte tussen 449 en 430 voor Christus bezocht, dat wil zeggen meer dan 2000 jaar nadat Choefoe leefde. Herodotus sprak met verschillende priesters en kwam daarmee tot een mix van folklore en feiten die hij vervolgens op schrift stelde.”

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 12/2010, in de winkel van 22 oktober tot en met 18 november.

Beeld: Jeff Dahl/Cheops.org