Plantpower!

KIJK-redactie

08 maart 2011 13:00

Een tuintje op je dak dat elektriciteit levert. Een kamerplant die je mobiel oplaadt. Een boom die fungeert als tankstation. De hallucinaties van een doorschoten ecofreak? Nee, zeggen Wageningse wetenschappers. Volgens hen kunnen we binnen een paar jaar allemaal stroom uit planten halen.

Stel je voor: batterijen die eruitzien als een kamerplant, of de achtertuin als elektriciteitsleverancier. Velden en bossen die dienst doen als grootschalige stroomproducent. Stroomtappen uit planten is geen verre toekomstfantasie meer, bezweren milieutechnologen David Strik en Marjolein Helder van de Universiteit van Wageningen. Zij geloven heilig in de technologie en willen in 2013 de eerste ‘plantpowerproducten’ op de markt hebben. Strik: “Overal waar planten groeien en voldoende water is, kun je via dit systeem stroom genereren.”

Als alles volgens plan verloopt, wordt op het moment dat je dit leest hard gewerkt aan de primeur: een begroeid dak van 25 vierkante meter dat elektriciteit produceert. Het dak wordt aangelegd op de nieuwbouw van het Nederlands Instituut voor Ecologie, een gebouw dat zo duurzaam mogelijk is ontworpen. Daar past het stroom aftappen van planten perfect bij. Het systeem wint het namelijk met vlag en wimpel van alle bestaande hernieuwbare energiebronnen.

Terwijl zonnecellen en windturbines tijdens hun maakproces metaal en energie opslokken, bestaat het systeem uit Wageningen uit enkele simpele componenten en, heel belangrijk, een plantsoentje. Daarmee produceert het stabiel zeven dagen per week, 24 uur per dag elektriciteit. Dat is wel wat anders dan zonne-energie, waarbij alleen elektriciteit wordt geproduceerd als de zon schijnt, of een windturbine, die nutteloos is zodra er geen wind is.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 4/2011, in de winkel van 11 maart tot en met 10 april.

Recificatie: in dit artikel wordt een vergelijking gemaakt tussen de plant-microbiële brandstofcel en de Soil Clock van ontwerper Marieke Staps. De Soil Clock maakt echter geen gebruik van microbiële processen in de grond, maar werkt via een (minder milieuvriendelijk) chemisch principe.

Beeld: Shutterstock