In KIJK 1/2011 vind je een overzicht van de ruimtevaartmissies die komend jaar moeten gaan plaatsvinden. Een greep uit het aanbod.
ADM-Aeolus
Datum: mei 2011
Organisatie: ESA
Lanceervoertuig: TBD (to be decided)
Lanceerlocatie: Kourou, Frans-Guyana
ADM-Aeolus is ESA’s windmissie. De eerste satelliet die windprofielen meet vanuit de ruimte. Het is de vierde missie in de Earth Explorerreeks van ESA. Eerdere Earth Explorers waren zwaartekrachtmissie GOCE, oceaanmissie SMOS en ijsmissie Cryosat-2. ADM Aeolus heeft één groot instrument aan boord: het Atmospheric Laser Doppler Instrument (ALADIN). Dit instrument levert de gegevens voor windprofielen in de onderste 30 kilometer van de atmosfeer. De grootste toegevoegde waarde heeft de satelliet op plekken waar mensen geen grondmetingen kunnen doen. Handig als je wilt weten of er een stevige bries staat midden boven de Atlantische Oceaan.
Juno
Datum: 5 augustus 2011
Organisatie: NASA
Lanceervoertuig: Atlas V 551
Lanceerlocatie: Cape Canaveral Air Force Station, Florida
Juno (zie afbeelding) maakt een reis van vijf jaar naar de planeet Jupiter. Daar gaat de satelliet het wolkendek van de gasreus onderzoeken. In 32 rondjes om de planeet moet hij van alles ontdekken over de samenstelling van de atmosfeer, de temperatuur, luchtvochtigheid en beweging van de wolken. Ook de zwaartekracht en het magnetisch veld van de planeet worden onder de loep genomen. Juno werkt op zonne-energie. Dit is de eerste satelliet die op zo’n enorme afstand van de zon kan functioneren (er is 25 keer minder licht op Jupiter dan op aarde).
ISS opbouwvlucht 3R
Datum: december 2011
Organisatie: Roskosmos
Lanceervoertuig: Proton-M
Lanceerlocatie: Baikonoer, Kazachstan
Het Russische werkpaard Proton-M bezorgt met deze vlucht de allerlaatste grote onderdelen voor het ISS: de Multipurpose Laboratory Module (MLM) van de Russen en de Europese robotarm ERA. De MLM is een alleskunner. Het is een opslagruimte, experimentmodule en koppelstuk voor ruimtevaartuigen. Hij wordt bevestigd aan de Zarya-module. De ERA is een grotendeels in Nederland gebouwde robotarm. Dutch Space in Leiden was hoofdaannemer. Tijdens de lancering zit de ERA vast aan de MLM. Dat is geen toeval; ook in de ruimte is de MLM de thuisbasis van de ERA. De robotarm weegt 630 kilo en kan in de ruimte lasten tot 8000 kilo dragen. Hij beweegt maximaal 0,2 meter per seconde en kan tot drie millimeter nauwkeurig zijn positie op het ISS bepalen.
De volledige ruimtevaartkalender van het komend jaar vind je in KIJK 1/2011, in de winkel van 17 december 2010 tot en met 13 januari 2011. De tekst werd geschreven door Sander Koenen.
Meer informatie:
- ADM-Aeolus
- Swarm
- Vega
- Galileo
- STS-134 (PDF)
- STS-135
- Juno
- GRAIL
- NPP
- Mars Science Laboratory
- SAC-D/Aquarius
- GCOM-W1
- HTV3
- PAKSAT-1R
- Tiangong-1
- Yinghuo 1 & Phobos-Grunt
Beeld: NASA/JPL-Caltech