4 speelhormonen

KIJK-redactie

18 maart 2017 13:00

hormonen

Ondersteboven in de achtbaan hangen, de Slag bij Nieuwpoort naspelen of Pokémon vangen: spelen is niet alleen een bezigheid voor kinderen. Ook bij volwassene komen hormonen vrij tijdens het spelen. Vier voorbeelden.

Dopamine, ook wel het beloningshormoon genoemd, komt vrij na een lichamelijke inspanning of als we de mogelijkheid hebben om (iets) te winnen. Het geeft een gevoel van genot.

Endorfine wordt door onze hersenen aangemaakt tijdens onder meer lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, consumptie van scherp voedsel en tijdens een orgasme. Endorfine staat bekend om zijn pijnstillende werking en veroorzaakt een gevoel van gelukzaligheid.

Endocannabinoïden zijn betrokken bij lichamelijke processen als pijn, honger en beweging. Er zijn aanwijzingen dat ze ook een belangrijke rol spelen bij de concentratie.

Adrenaline komt vrij in omstandigheden die ons lichaam als bedreigend ervaart of die de balans van ons lijf verstoren, zoals bij angst, woede, kou, hitte, honger, dorst, pijn of fysieke inspanning.

Dit is een kader uit het artikel ‘Game on’ te vinden in KIJK 4/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 23 maart tot en met 19 februari. 

Meer informatie:

Tekst: Mariëlle Jansen

Beeld: Hollandse Hoogte