KIJK-hoofdredacteur Inge Fraters over ‘zweefneven’ in de extra dikke editie van KIJK.
Maart 2007. In ijskoud Londen sta ik met vrienden in een meterslange rij voor een restaurant. Na twintig minuten kleumen staan we vooraan, maar nog blijft de deur gesloten. Intussen hebben we het over dé semi-spirituele hit van dat moment: The secret. “Als ik nu heel goed visualiseer dat ik een aantrekkelijke, rijke man heb, komt dat dus uit”, vat een vriendin samen. Plots vliegt de restaurantdeur open. Een man stapt naar buiten, omhelst haar en zegt: “Darling, I’ve come to give you some warmth!”
Helaas blijkt hij niet de vent van haar leven, maar slechts een theatrale ober die medelijden heeft met de bibberende clientèle. Toch niet helemáál goed gevisualiseerd, lachen we.
Hoe overzichtelijk lijkt de materie van KIJK. Technologie en wetenschap: ja. Spiritualiteit en zweverigheid: nee. Van het eerste willen we alles weten, om het tweede moeten we giechelen. Zoals chef redactie Jean-Paul, die in een balorige bui in een conceptversie van de inhoudsopgave hiernaast het woord ‘zweefneef’ introduceerde. Eh… Hoe was die daar beland, tussen de tech en de science?!
Ironisch genoeg bevat deze KIJK niet één, maar zelfs twee ‘zweefneven’. Allebei horen ze wel degelijk bij ons. En geen van beiden zijn ze om te lachen. Sander Koenen schreef een portret over Apollo-astronaut Ed Mitchell, een van de weinige nog levende mensen die op de maan hebben gestaan en daarom voor altijd een KIJK-held. Als zo iemand heilig overtuigd is geraakt van aliens op aarde, is dat eerder treurig dan grappig…
Maar de kreet van Jean-Paul sloeg op een andere KIJK-held die een onverwachte draai heeft gemaakt. Filosoof, neuroloog en beroemd atheïst Sam Harris pleit tegenwoordig voor wetenschappelijk onderbouwde spiritualiteit. Lachwekkend? Ik neig naar fascinerend. Lees het interview dat Rik Peters met hem had en oordeel zelf.
P.S. Genoeg ‘gezweefd’? Lees onze keiharde 28-paginaspecial over snelheid, op vier wielen, twee benen, in een deeltjesversneller en nog veel meer!
Deze column vind je ook terug in KIJK 8/2015.