De wapenwedloop tussen stealth en contra-stealth

KIJK-redactie

16 October 2018 10:59

stealth

Wereldwijd wordt gewerkt aan systemen die stealthvliegtuigen tóch in beeld moeten krijgen. Hoelang kunnen deze toestellen zich nog verbergen?

Afgelopen voorjaar deed de normaal zo zwijgzame Israëlische luchtmacht iets ongebruikelijks. Er werd een persconferentie gegeven over een kort daarvoor uitgevoerde missie. Hierbij waren doelen in de Syrische hoofdstad Damascus gebombardeerd.

Adir

In geuren en kleuren vertelden de Israëliërs hoe ze dat voor elkaar hadden gekregen. Ze waren met hun nieuwe Adir-gevechtsvliegtuigen tot vlakbij de stad gekomen en hadden daar eerst de Pantsir-luchtdoelraketten van de Syrische bondgenoot Rusland uitgeschakeld. Vervolgens kon een tweede golf vliegtuigen strategische doelen in en rond Damascus bestoken.

Op het hoofdkwartier van de Nederlandse luchtmacht zullen enkele officieren ongetwijfeld een vreugdedansje hebben gemaakt. Adir (‘de machtige’) is namelijk de Israëlische aanduiding voor de Lockheed Martin F-35. Deze aanval op Damascus leverde overtuigend bewijs dat het vliegtuig – waarvan Nederland er 37 heeft aangekocht – uitstekend werkt.

De luchtafweer had geen enkele kans; dankzij de stealth-eigenschappen van de F-35 was de Russische radar blind. Het peperdure en vaak bekritiseerde toestel blijkt dus bovenaan de militaire voedselpiramide te staan. Maar wereldwijd wordt er hard gewerkt aan systemen die dit soort ‘onzichtbare’ gevechtsvliegtuigen toch in beeld moeten krijgen.

Dit is het begin van het artikel ‘Sluipend naar de overwinning’ te vinden in KIJK 11/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 oktober tot en met 21 november.

Meer informatie:

Tekst: Philip Dröge

Beeld: LIZ LUTZ, LOCKHEED MARTIN AERONAUTICS MULTIMEDIA CHASE PHOTOGRAPHER

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen