Vijftig jaar geleden stuurde de Telstar-satelliet voor het eerst rechtstreekse tv-beelden de Atlantische Oceaan over. Daarmee werd de kiem gelegd van het geloof in volmaakte wereldwijde communicatie. Een doel dat uiteindelijk niet via de ruimte is verwezenlijkt, maar via de bodem van de zee.
“We zijn bevangen van een gevoel van urgentie, gretigheid en opwinding. Ik hoop de kijker thuis ook, want we staan op het punt getuige te zijn van een waarlijk groots experiment.” Wie wat langer opbleef, kon op woensdag 11 juli 1962 even na middernacht op het toen nog enige Nederlandse televisienet een historische gebeurtenis zien. De VARA zond het BBC-verslag uit van de eerste rechtstreekse trans-Atlantische televisieuitzending.
Op de dag ervoor had de NASA de Telstar-satelliet in een baan rond de aarde gebracht. Het ruimtevaarttijdperk was pas een paar jaar oud. Toch waren de ogen dit keer niet gericht op de lancering, maar op de praktische betekenis die de ruimtevaart in de toekomst zou kunnen hebben voor televisie en telefoon. De eerste commerciële communicatiesatelliet moest laten zien dat het mogelijk was om data via de ruimte over de oceaan te zenden.
Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 13/2012, in de winkel van 16 november tot en met 13 december.
Meer informatie:
- Telstar 50
- AT&T Archives: Telstar!
- NASA: Telstar opened era of global satellite television
- Youtube: The Tornados – Telstar
- Volg de baan van Telstar
Filmpjes:
Tekst: Fanta Voogd
Beeld: Bell Labs