“Ik heb een brochure over zonnen waarin staat dat de zonkracht groter is in de bergen”, mailt Hans Resing. “Een van de redenen is volgens de auteurs dat je dan ‘dichter bij de zon bent’. Klopt dat? Als een berg 2 kilometer hoog is en de afstand naar de zon is 150 miljoen kilometer, dan kun je dat toch niet voelen?”
Inderdaad is het minuscule verschil in afstand tot de zon niet de reden waarom de zonkracht in de bergen hoger is, waardoor je meer ultraviolette straling opvangt en sneller verbrandt. Dit komt vooral door de schonere lucht in de bergen. Dichter bij zeeniveau zweven er allerlei stofdeeltjes rond in de lucht, die ultraviolet licht absorberen of weerkaatsen. In de bergen zijn er minder van dat soort deeltjes, dus bereikt meer ultraviolet licht je huid. Daarnaast kan er in de bergen sneeuw liggen. Valt hier ultraviolet licht op, dan wordt dit voor een flink deel gereflecteerd en kan het je alsnog verbranden.
Tot slot, zo vult Harry Slaper van het RIVM aan, heb je in de bergen vaak een groter stuk open hemel boven je, doordat er minder begroeiing en bebouwing is. Dit is van belang omdat ultraviolet licht niet alleen uit de richting van de zon komt, maar vanuit alle richtingen, door verstrooiing in de atmosfeer. Hierdoor geldt: meer ‘blote lucht’ je ziet, hoe meer uv je op je dak krijgt.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!
Vond je de vraag interessant? Kijk dan ook eens naar deze en deze.