Misschien ken je het wel. Na een avondje bierdrinken kun je bijna niet ophouden met scheten laten. En ze stiekem laten vliegen is geen optie, want ze stinken als een dolle. Maar hoe komt dat?
We kloppen aan bij Kennisinstituut Bier, een door de Nederlandse Brouwers gefinancierde stichting. Directeur Aafje Sierksma voorziet ons na overleg met een maag-darm-lever-arts en literatuuronderzoek uitgebreid van informatie. “Elke dag slikken we zo’n 3 liter lucht in. Maar dat is niets vergeleken met de 20 liter die onze darmbacteriën dagelijks produceren. Een groot deel daarvan wordt door je lichaam opgenomen of weer verder afgebroken door bacteriën. Uiteindelijk verlaat tussen de 200 milliliter en 2,5 liter darmgas ons lichaam via winden.”
Dat darmgas bestaat gelukkig vooral uit reukloze componenten als stikstof, zuurstof, methaan, koolstofdioxide en waterstof. De stank van de winden komt vooral door kleine hoeveelheden boterzuur (dat ruikt naar zweetsokken) en zwavelverbindingen (rotte eieren). Boterzuur ontstaat door de vertering van koolhydraten, zoals suikers en zetmeel, en zwavelverbindingen zijn het resultaat van eiwitafbraak.
Volgens Sierksma kan bier op verschillende manieren bijdragen aan het volume en de geur van winden. “Door de gerst bevat bier oplosbare vezels die best gezond zijn, maar ook een voedingsbodem voor darmbacteriën vormen. Dat kan geurende gassen opleveren.
Daarnaast kan ook dextrine een oorzaak zijn, een koolhydraat die ontstaat wanneer micro-organismen de gerst tijdens de bierbereiding fermenteren.” Dextrine zit vooral in donkergekleurde bieren en wordt door darmbacteriën omgezet in stinkend gas. Tot slot kan ook de gist in bier gasvorming veroorzaken. “Vooral bieren die nog gistresten bevatten, werken winden en een opgeblazen gevoel in de hand. De darmbacteriën verteren namelijk ook de gist en ook daarbij ontstaat gas,” aldus Sierksma.
Overigens kan de gasvorming door bier op zich geen kwaad. Al kunnen bierscheten wel de dood zijn voor je relatie…
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!
Tekst: Diana de Veld