Sema Yuksektepe schrijft: “Als ik mijn ogen dichtdoe zie ik een roze/gele kleur. Maar hoe kan ik überhaupt wat zien, want ik heb mijn ogen toch dicht?”
Om te beginnen blijkt niet iedereen met gesloten ogen hetzelfde te zien. (Zo antwoordden twee vrouwelijke proefpersonen van acht en vijf jaar op mijn vraag welke kleur ze bij gesloten ogen zien respectievelijk “rood” en “zwart met kabouters”.) Dat de beleving zo verschilt, kan kloppen. Wanneer je ontspannen met gesloten ogen in bed ligt, draaien bij de meeste mensen de oogbollen naar boven zodat de iris zich boven de oogkas bevindt – dan zie je donker, eventueel aangevuld met fantasiebeelden.
Maar kijk je bewust recht vooruit, dan schijnt het licht van buiten deels door de oogleden heen. Je ziet geen normale optische projectie meer, maar een wazige afbeelding van de binnenkant van je ogen. De pigmenten in de huid en ons bloed absorberen vooral licht van een lage golflengte, dus blauw- en groentinten. Het licht dat door de oogleden schijnt, ligt dus meer in het rode deel van het spectrum. Vandaar de roze/gele kleur die Sema rapporteert.
Ook als je een donkere huid hebt, schijnen vooral langere golflengten door je oogleden heen. Alleen blijft er dan door absorptie door huidpigmenten wel minder van over. Maar nog steeds meer dan genoeg om het licht op te merken. Het menselijk oog is zo lichtgevoelig dat je door je oogleden heen zelfs een hand voor ogen kunt zien!
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!
Tekst: Diana de Veld
Beeld: 123rf