Zijn gloeilampen wel zo inefficiënt?

KIJK-redactie

06 juni 2015 16:00

“Is het niet raar dat men het zo’n bezwaar vindt dat gloeilampen veel warmte produceren en dus inefficiënt zijn?”, vraagt Johan Kuster. “Want ze geven die warmte toch vaak af aan een ruimte waar dan minder hoeft te worden gestookt?”

Johan heeft een punt. Het wordt vaak vergeten dat de energie die een lamp gebruikt helemaal als warmte in ons huis terechtkomt. Dat gebeurt deels rechtstreeks, doordat de lamp de omringende lucht verwarmt, en deels indirect, doordat de straling geabsorbeerd wordt door meubels, muren, vloer en plafond. Dat betekent dat een lamp van 40 watt een kachel van 40 watt is. Echt verloren is die energie dus niet, althans tijdens het stookseizoen.

De vraag is natuurlijk wel hoe efficiënt dit is. Eerst even over de kosten. Elektrisch verwarmen is duurder dan verwarmen met aardgas. Een klein sommetje maakt dit duidelijk. Een hoogrendementsketel (HR-ketel) heeft een rendement van rond 100 procent. Dat betekent dus dat de verbrandingswarmte van aardgas, zo’n 35 megajoule per m³, vrijwel helemaal als warmte in ons huis terechtkomt. In termen van kilowattuur (kWh) is dat een kleine 10 kWh per m³. Nu is een m³ aardgas (ongeveer € 0,60) veel goedkoper dan 10 kWh elektriciteit (ongeveer € 2,50), dus is elektrisch verwarmen inderdaad duur.

En als we niet naar de kosten kijken, maar naar de energie, is elektrisch verwarmen dan nog steeds ongunstig? Jazeker. Want van elke m³ aardgas die in een thermische centrale wordt verstookt om elektriciteit op te wekken, komt maar 35 procent in ons huis terecht, terwijl we ongeveer 100 procent halen als we het gas in onze HR-ketel verstoken.

Johan heeft dus in principe gelijk. Wel is het verwarmingsrendement gelijk aan het rendement van de elektrische centrale, en dus een stuk lager dan dat van de cv-ketel.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Tekst: Jo Hermans