Stembussen gesloten: dit tech-idee kreeg de meeste stemmen!

Laurien Onderwater

06 oktober 2021 08:00

tussenstand beste tech-idee 2021

Je kunt je stem op het Beste Tech-idee 2021 niet meer uitbrengen. Benieuwd welke innovatie de meeste stemmen heeft gekregen? Je leest het hier.

Hoofdredacteur André Kesseler: “Nederland staat bol van de innovatie. Op universiteiten en allerlei bedrijven wordt heel druk gewerkt aan de technologie van de toekomst en dat leverde ook dit jaar weer een lange lijst op met inzendingen voor KIJKs Beste Tech-idee 2021. En buitengewoon veel stemmen. Bijna 11.000 mensen maakten een keuze uit een van de inzenders en bepaalden zo wie de felbegeerde publieksprijs wint. Wie de jurywinnaar wordt, houden we nog even geheim…”

En de publiekswinnaar is…

Met ruim 3600 stemmen is biomembraan SAVER, ontwikkeld aan de Rijksuniversiteit Groningen en NHL Stenden, de publiekswinnaar van 2021. Dit membraan, gemaakt van natuurlijke stoffen, kan olie en water van elkaar scheiden en is in zijn geheel te recyclen.

biomembraan SAVER
De hybride onderzoeksgroep die biomembraan SAVER heeft ontwikkeld. Vlnr: Katja Loos, Chongnan Ye, Rik Brouwer, Renato Lemos Cosse, Vincent Voet en Rudy Folkersma © Rijksuniversiteit Groningen

Het idee in het kort

biomembraan SAVER
Het membraan membraan wordt gemaakt door polymeren van het natuurlijke monomeer appelzuur onder druk te verhitten. Het is mogelijk het membraan te recyclen door het te vermalen en opnieuw te verhitten onder druk. © Chongnan Ye, RUG.

We hebben allemaal eens beelden gezien van een enorme olievlek op zee. Die olievervuiling opruimen is nog een hele uitdaging. Wetenschappers van de NHL Stenden Hogeschool en Rijksuniversiteit Groningen werkten samen binnen hun hybride onderzoeksgroep aan een oplossing. Katja Loos, Chongnan Ye, Rik Brouwer, Renato Lemos Cosse, Vincent Voet en Rudy Folkersma ontwikkelden een sterk biomembraan dat is gemaakt van de natuurlijke stof appelzuur.

Het membraan is een zogeheten superamfifiel. Dat betekent dat het materiaal, net als zeep, affiniteit heeft voor zowel olie als water. Hierdoor kan het de twee van elkaar scheiden. Raken de poriën van het membraan verstopt, dan kan het volledig worden afgebroken, waarna met de gezuiverde bouwstenen een nieuwe membraan is te maken.

Jurywinnaar 2021

Naast de Publieksprijs reiken we ook de Juryprijs uit dit jaar. Deze week buigt een vijfkoppige jury zich over de twintig ideeën en bepaalt gezamenlijk welke innovatie deze felbegeerde award wint.

Meer over de innovatieve ideeën en de winnaars lees je in KIJK 12/2021. Dit nummer ligt vanaf 18 november in de winkel.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!