Deze drone heeft een uitvouwbare ‘airbag’

Karlijn Klei

24 oktober 2020 08:59

Pufferbot

Een aanvaring met de Pufferbot belooft minder riskant door het eenvoudig uit te klappen ‘schild’ dat de drone met zich mee draagt.

Met de significant toegenomen aantal drones in de lucht is – natuurlijk niet verwonderlijk – ook het aantal droneongelukken gestegen. Geïnspireerd door de kogelvis, die zich ‘opblaast’ (lees: vult met water) als er gevaar dreigt, maakten onderzoekers van de Colorado-universiteit in Boulder een drone met een soort uitvouwbaar schild. Daarmee hopen ze de botsingen met de kleine toestellen te verzachten.

Lees ook:

Opgeblazen

De onderzoekers doopten hun drone de Pufferbot, een combinatie van pufferfish (het Engelse woord voor kogelvis) en robot. In werkelijkheid is het echter minder opblazen, maar meer uitvouwen. De quadcopter is uitgerust met wat nog het meest doet denken aan een halve, iets minder complexe Hobermanbol: de kleurige, uitvouwbare plastic bollen waar speelgoedwinkels vroeger vol mee lagen.

Tijdens normale vlucht ligt het ‘schild’ netjes opgevouwen op de centrale body van de drone. Als de sensoren op het toestel de nabijheid van een object – zeg een persoon – oppikken, vouwt de het netwerk zich als een soort airbag uit. Het ‘schild’ groeit van een diameter van 51 tot bijna 84 cm, verder dan de snel draaiende rotoren.

Alternatieven

Hoe efficiënt het omhulsel werkelijk is, moeten we nog zien. Een puntig stuk plastic in je oog is natuurlijk ook niet bijzonder prettig. Toegegeven; liever dat, dan een propeller. Het vliegen zou door het omhulsel niet nadelig beïnvloedt worden, zo schrijven de onderzoekers. Daar is het met een gewicht van zo’n 0,5 kg te licht voor.

Overigens zijn de makers van de Pufferbot bij lange na niet de enigen die zich over het (bots)gevaar van drones bogen. Zo zijn sommige drones uitgerust met zogenaamde drone guards, een soort ringen die de propellers afdekken. Volgens de onderzoekers heerst daar echter het probleem dat ze de rotors enkel van de zijkant afgschermen, niet van de bovenkant. Bij anderen zoals de Zero Zero Robotics HoverCam, zijn de rotors wel helemaal ingepakt. Dat zou volgens het Pufferbot-team weer afdoen aan de gewicht en (daarmee) de behendigheid van de drone.

De onderzoekers presenteren hun Pufferbot 25 oktober online tijdens het IROS 2020, voor International Conference on Intelligent Robots and Systems. Het onderzoek is beschikbaar op de pre-printserver arXiv.org.

Bronnen: University of Colorado Boulder, Arxiv.org

Beeld: NPS/Bill Eichenlaub; Hooman Hedayati

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!