Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Een animatie van een viertal transparante raketten laat zien hoeveel brandstof de vaartuigen verbruiken om de lucht in te gaan. Spoiler: behoorlijk veel.
Zonder hulp komt een ruimtesonde, die een blik moet werpen op de gebeurtenissen in de ruimte, of een ruimtecapsule met een lading enthousiaste ISS-astronauten in spe, niet ver. Beide hebben ze een zetje (lees: flinke zet) nodig om hun bestemming te bereiken. Om vanaf het aardse oppervlak de ruimte te bereiken, is namelijk nogal wat energie nodig. In onderstaand filmpje is op een bijzonder leuke manier gevisualiseerd hoeveel: door de raketten doorzichtig af te beelden.
Lees ook:
Real-time
In het filmpje getiteld ‘Als raketten transparant waren’, afkomstig van het Youtube-kanaal Hazegrayart, zie je hoe een viertal raketten gelanceerd wordt. De twist is dat het kwartet in de negen minuten durende animatie transparant is afgebeeld. Zo kan de kijker in real-time zien hoe de draagraketten er, op hun weg naar het luchtledige van de ruimte, verschillende soorten brandstof doorheen jagen.
Van links naar rechts volg je de Amerikaanse Saturnus V, NASA’s Space Shuttle (ruimteveer), de Falcon Heavy van SpaceX en het ‘ruimtelanceersysteem’ SLS (voor Space Launch System), eveneens van de NASA.
De verschillende kleuren geven verschillende soorten brandstof aan. Rood is kerosine RP1 (Rocket Propellant 1), een extra gezuiverde vorm van kerosine. Oranje duidt vloeibare waterstof aan (LH2), een krachtige, efficiënte brandstof die door veel NASA-draagraketten gebruikt wordt. Tenslotte is de blauwe brandstof vloeibare zuurstof LOx.
Bronnen: Hazegrayart/Youtube, IFLScience
Beeld: Hazegrayart/Youtube