Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
De USS Johnston zonk in 1944 tijdens een van de grootste zeeslagen uit de geschiedenis. Een bemande onderzeeër bezocht het 6,5 km diepe wrak.
Ver onder de golven van de Filipijnenzee in de Stille Oceaan ligt het scheepswrak van de USS Johnston (DD-557). Op maar liefst 6456 meter diep is het wrak het diepste dat we tot nu toe ontdekt hebben. Daarmee is de wrakduik die bemande onderzeeër, de DSV Limiting Factor, onlangs naar de resten maakte, een record.
Lees ook:
Zeeslag
Het 115 meter lange Amerikaanse oorlogsschip zonk in 1944 gedurende de Tweede Wereldoorlog tijdens de Slag in de Golf van Leyte. Deze zeeslag wordt door velen gezien als de grootste zeeslag uit de geschiedenis.
Het wrak werd ontdekt in 2019 voor de kust van het Filipijnse eiland Samar, door onderzoeksschip RV Petrel. Met de ROV (voor remotely operated vehicle) werd toen een klein deel van de Johnston verkend. Het onderzoek bleef beperkt omdat een merendeel van het schip op 6456 meter, dieper lag dan de maximaal haalbare diepte van 6000 meter van de ROV. Ter vergelijking: het wrak van de Titanic ligt op ‘slechts’ 3800 meter.
Bemand
Om het wrak verder onder de loep te nemen, dook bemande onderzeeër DSV Limiting Factor van Caladan Oceanic onlangs de diepte in. Eerder bracht dit vaartuig al bezoek aan de resten van de Titanic en maakten wetenschappers er zelfs trips mee naar de 11 kilometer diepe Marianentrog – de diepste plek in de oceaan.
Het kostte een paar duiken voor de wetenschappers de USS Johnston vonden. Uitgerust met sensoren en 4K-camera’s bracht de tweekoppige bemanning van de sub het wrak in beeld. Mede omdat er op deze diepte weinig zuurstof in het water aanwezig is, is de Johnston bijzonder goed bewaard gebleven.
Het team achter de duik werkt samen met historici om met het verzamelde (beeld)materiaal meer licht te schijnen op indrukwekkende zeeslag.
Bronnen: Caladan Oceanic, BBC
Beeld: Caladan Oceanic