Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Amerikaanse wetenschappers creëerden een robot die zijn eigen liedjes schrijft en zingt. En de eerste uitgebrachte single is nog best catchy.
Deze wel heel bijzondere muzikant is terug van weggeweest. In 2017 stal Shimon, de robotmusicus, de show met zijn spectaculaire skills op de marimba. Nu, versterkt met nieuwe tools en software, verovert de muziekrobot opnieuw het podium. Dit keer bespeelt hij niet alleen een muziekinstrument, maar schrijft hij ook zijn eigen liedjes, zingt hij de sterren van de hemel en beweegt zijn hoofd ritmisch mee op de muziek. Krijgen popzangers er een nieuwe concurrent bij?
Lees ook:
Robot-lyrics
Shimon is ontwikkeld door een stel knappe koppen van het Amerikaanse Georgia Institute of Technology. Met behulp van deep learning, een techniek waarbij wetenschappers een neuraal netwerk trainen om patronen en inzichten te ontdekken in enorme hoeveelheden ruwe data (in dit geval bestaande muziekstukken), leerde de robot zelf muziek te componeren en spelen op de marimba. Maar hier liet het team het niet bij.
Een nieuw deep learning-systeem werd ontworpen waardoor de robot nu ook zijn eigen songteksten kan schrijven. De wetenschappers voedden het systeem met vijftigduizend bestaande lyrics van hip-hop, jazz en progressieve rocknummers. Gebaseerd op bestaande woordcombinaties en zinnen knutselt de robot nieuwe liedjes in elkaar. Zo legt de robot zelf verbanden tussen woordgroepen en thema’s.
Het resultaat is een wat gekunstelde, maar bijzondere tekst. Al zijn de zinnen grammaticaal correct, je merkt toch dat het geschreven is door een computer. In de eerste uitgebrachte single van Shimon, Into Your Mind – hieronder te beluisteren – staan zinnen als “home is where the rainbow comes” en “it was all of us maligned”. En daar is eigenlijk geen touw aan vast te knopen. Maar zeg nou zelf, is er iemand die weet waar Smells like teen spirit van Nirvana over gaat?
Albumtournee
Nog bijzonderder is misschien wel dat de robot zijn eigen lied ook zingt. Onderzoekers van Pompeu Fabra University in Barcelona ontworpen hiervoor met algoritmes een unieke stem voor de robot. Daarnaast is zijn mond geprogrammeerd om mee te bewegen met de muziek, interacteert hij met andere bandleden en knikt zijn hoofd mee op het ritme. Om het nummer tot een geheel te maken, componeerde hoofdonderzoeker Gil Weinberg van Georgia Tech een bijpassende melodie.
Volgens het team ligt er binnen een paar maanden een volledig album, bestaande uit tien nummers, in de schappen. Ook staat er inmiddels een tournee op de planning. Shimon speelt dan samen met een stel muzikanten op het podium om de harten van fans te stelen. Weinberg hoopt dat bezoekers niet alleen naar de band komen kijken om de te gekke robot te aanschouwen, maar ook om écht van de muziek te genieten.
Bronnen: Georgia Tech, New Atlas
Beeld: Gil Weinberg