Filmpje: plaag je brein met deze optische illusie

Karlijn Klei

03 mei 2018 15:59

Optische illusie draaiende pijl - Sugihara

Optische illusie draaiende pijl - Sugihara

Deze pijl wijst altijd naar rechts, ook als je hem omdraait…? Hè?

Japanse wiskundige Kokichi Sugihara did it again, hij ontwierp een draaiende ‘pijl’ die fundamenteel tegen de wetten van de natuurkunde in lijkt te gaan. En of je er nou fan van bent of niet, dat optische illusies zoals deze een knap staaltje werk is, is moeilijk te ontkennen.

3D

De kans dat je al eerder iets van zijn werk hebt gezien is groot. Sugihara, door het internet gedoopt tot de greatest illusion inventor of all time, heeft al een behoorlijk CV als het gaat om optische illusies. Bij bizarre 2D-afbeeldingen zoals deze lijnen blijft het niet, nee, de wiskundige tovert 3D-objecten in elkaar, die je brein een opdonder geven.

De nieuwste creatie van de wiskundige, is een draaibare pijl die áltijd naar rechts lijkt te wijzen. Ook als je hem omdraait. Snap jij ‘m?

Bron: physicsfun

Perspectief

Voor deze illusie (en andere) heeft Sugihara met zijn wiskundig inzicht, slim gebruik gemaakt van spiegeling en perspectief. Als je het voorwerp van boven bekijkt, zie je dat de ‘pijl’ gek genoeg symmetrisch is. De inkepingen in de bovenkant zorgen ervoor dat vanuit een andere hoek – de hoek die in het filmpje te zien is – je brein gefopt wordt en de ene kant meer puntvormig te lijkt dan de andere kant.

Naar het werk van Escher, kun je ook blíjven kijken. Bron: Wikipedia CC

Wat er precies in je brein gebeurt bij het zien van zo’n illusie, is lastig te zeggen – helemaal als je het niet in het echt kunt zien. Wetenschapper Yaïr Pinto, onderdeel van onderzoeksgroep Brain & Cognition aan de UvA, heeft een vermoeden. “Ik gok dat het te maken heeft met 3D naar 2D projecties. We zien een 3D voorwerp op een 2D scherm en vertalen dat terug. Dat gaat wel eens fout, zoals bij de schilderijen van Escher bijvoorbeeld.” “Mijn gok is”, besluit de wetenschapper,  “dat deze illusie in 3D niet werkt.”

Ongeacht hoe het precies werkt, gaaf is de draaiende “pijl” in ieder geval.

Bronnen: Gizmodo, physicsfun, Kokichi Sugihara. Beeld: Wikipedia CC

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!