‘Robotschildpad’ inspecteert kweekvis

Karlijn Klei

05 april 2020 11:59

kweekvis

De voorzichtig rondzwemmende robotische schildpad zou minder stressvol voor vissen zijn, dan een bezoek van een duiker of ROV.

Als je later vandaag een stuk vis op je bord hebt, is de kans groot dat die uit de kweekvisserij. In zo’n ‘zeekooi’ kunnen tot wel honderdduizenden vissen leven. Dan is het natuurlijk zaak de boel goed in de gaten te houden. Vaak gaan daarvoor duikers het water in, maar in de toekomst zou robotische ‘zeeschildpad’ U-CAT die inspectierol weleens over kunnen nemen.

Lees ook:

Inspectie

Om te voorkomen dat de kweekvis ontsnapt en mengt met de wilde vispopulatie, moet zo’n kooi eens in de zoveel tijd geïnspecteerd op gaten, die vervolgens zo snel mogelijk gerepareerd worden. Daarbij houdt men ook het welzijn van de vissen in het oog; zijn er vissen ziek? Moet de kooi schoongemaakt worden?

Doorgaans worden dergelijke inspecties uitgevoerd door duikers of door ROV’s (remotely operated verhicle); onderzeeërtjes waarbij iemand aan land aan de knoppen zit. Beide types inspecteurs, zo schrijven onderzoekers van de Tallinn Technische universiteit in vakblad Royal Society Open Science, kunnen de kweekvissen onnodige stress bezorgen.  

Autonoom

En dus ging het team op zoek naar een vis-vriendelijker alternatief en keerden zich tot de robotische ‘zeeschildpad’ U-CAT. De bot, waarvan de eerste versie in 2013 werd ontwikkeld om scheepswrakken mee in beeld te brengen, is autonoom en kan dus op eigen houtje door de zeekooien zwemmen. In tegenstelling tot duikers die continu bubbelkolommen uitblazen en snelle ROV’s, zwemt de U-CAT met zijn afzonderlijk bewegende flippers rustig rond.

De onderzoekers testten de robotschildpad in een zeekooi met kweekzalm in Noorwegen. En jawel, waar de vissen ver bij de duikers en de ROV’s uit de buurt bleven, leken ze aan U-CAT amper boodschap te hebben. Volgens de onderzoekers ligt het geheim van de bot bij zijn kleine afmetingen en zijn rustig tempo. Bijzonder genoeg leken zijn gebrek aan geluid en zijn schildpaduiterlijk – hoewel daarin ook nog wel ruimte is voor verbetering – geen rol te spelen.

Of en wanneer dergelijke robots ingezet massaal in de kweekvisserij ingezet gaan worden, is nog maar de vraag.

Bronnen: Royal Society Open Science, Norwegian SciTech News, New Atlas

Beeld: Tallinn University of Technology, Gemini Forskning/Youtube