Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Wat blijkt: ruimtekiekjes zijn niet alleen een feest voor het oog, het ‘geluid’ dat ze maken, klinkt ook absoluut niet verkeerd.
Met hun prachtige kleuren en betoverende vormen, kan je er uren naar kijken: foto’s van onze van Melkweg. Aan de visuele pracht alleen niet genoeg? Dan is het laatste experiment van het team achter de Chandra X-ray observatory wellicht iets voor jou. Middels zogenaamde sonificatie zetten ze de spectaculaire beelden om in geluid.
Lees ook: Prijswinnend shot: adembenemend Andromeda
Galactisch concert
Het team gebruikte data van de Chandra röntgentelescoop, de Hubble-ruimtetelescoop en de Spitzer-ruimtetelescoop. Het drietal heeft het centrum van de Melkweg in verschillende golflengten vastgelegd: in het röntgengolflengtegebied, het optisch spectrum en binnen het infraroodspectrum.
De foto van het zogenaamde galactisch centrum wordt van links naar rechts ‘vertaald’ naar geluid. Welke klank klinkt, hangt af van de plek en helderheid van de lichtbronnen: objecten bovenin de foto klinken hoger, helderdere objecten klinken luider.
Het team maakte zowel de drie ‘solostukken’ – röntgen, optisch en infrarood – en een ‘ensemble’ van alle data samen. De tekst gaat verder onder de video’s.
Pillaren der Creatie
Naast het galactisch centrum, deed het team de vertaalslag ook voor
foto’s van de restanten van supernova Cassiopeia A (Cas A) en de bekende
Pilaren der Creatie (Pillars of Creation), onderdeel van de Adelaarsnevel.
Bronnen: Chandra X-ray observatory
Beeld: NASA/CXC/SAO; NASA/STScI; Spitzer NASA/JPL-Caltech; NASA/CXC/SAO/K. Arcand, M. Russo & A. Santaguida