Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
De VSS Imagine is het eerste raketvliegtuig binnen Virgins nieuwe SpaceShip III-generatie. De opvolger van de SpaceShipTwo ondergaat momenteel grondtesten.
Je moet er diep voor in de buidel tasten, maar dan heb je ook wat – althans dat is uiteindelijk de bedoeling. Virgin Galactic werkt al jaren aan de ontwikkeling van raketvliegtuigen om (goed betalende) passagiers naar de ruimte te kunnen brengen. Hoewel een onbetwist succes nog op zich laat wachten, onthulde het bedrijf onlangs hun nieuwste aanwinst: de SpaceShip III VSS Imagine.
Lees ook:
- Virgin Galactic plant nieuwe ruimtevlucht
- Virgin Galactic neemt eerste passagier mee naar ruimtegrens
Futuristisch
De futuristische uitstraling van het volgende generatie raketvliegtuig zit in ieder geval wel snor. Het hele oppervlak is afgewerkt met een glanzend, ‘spiegelachtig’ materiaal dat de omgeving tijdens de beoogde vluchten tussen aarde en ruimte reflecteert. Daarnaast zou de laag bescherming bieden tegen de wisselende temperaturen waarmee het vaartuig te maken krijgt.
Grondtesten zijn na de onthulling afgelopen week van start gegaan, aldus Virgin Galactic. De eerste tests waarbij Imagine van de grond komt, moeten deze zomer plaats gaan vinden. Ondertussen is het bedrijf ook bezig met de ontwikkeling van een tweede SpaceShip III, de VSS Inspire. Dit tweede derde generatie-toestel hoopt het bedrijf mei van dit jaar te onthullen.
Stap voor stap
Ondanks de nieuwe Imagine, gaat de commerciële ruimtevaart (lees: de stappen daarnaartoe), niet vlekkeloos. Zo wilde Virgin de eerste commerciële ruimtevluchten eigenlijk al in 2011 laten plaatsvinden. Dat kwam er niet van. De crash van moederschip VSS Enterprise in 2014 zorgde voor nog meer vertraging.
Succes was er pas eind 2018, toen SpaceShipTwo VSS Unity de ruimtegrens bereikte – althans, volgens Virgin. Unity tikte toen een hoogte van 82,7 kilometer aan en in februari 2019 zelfs 89,9 kilometer. Niet iedereen is het er over eens dat Unity daarmee de ruimte heeft bereikt. De Karmánlijn, die door velen als werkelijke grens van de ruimte wordt gezien, ligt namelijk nog pakweg tien kilometer hoger.
Bronnen: Virgin Galactic, IFLScience
Beeld: Virgin Galactic