Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: eens heel wat anders dan een cliché zonsopgang.
Gisteren was het precies 49 jaar (9 februari 1971) geleden dat de bemanning van Apollo 14 terugkeerde op aarde. Tijdens deze ruimtemissie werd voor de derde keer succesvol op de maan geland. Vlak voordat Alan Shepard, Edgar Mitchell en Stuart Roosa naar huis gingen, werd deze adembenemende plaat geschoten van een aardopkomst boven een brokkelige horizon vol kraters.
Lees ook: Picture Perfect: bubbelparadijs
Synchrone rotatie
Zo’n aardopkomst is natuurlijk compleet anders dan een zonsopgang. Op de plek waar de foto is genomen, de landingsplek Mauro Base, staat de aarde namelijk altijd op hetzelfde punt ‘aan de hemel’. Dit komt doordat de maan, vanwege haar synchrone rotatie, altijd met de voorkant naar de aarde is gericht. In de tijd dat de maan een baan om de aarde draait, draait deze tegelijkertijd ook eenmaal om zijn eigen as.
Technisch gezien kon de bemanning alleen de aarde zien opkomen en ondergaan vanuit hun ruimtevaartuig, Kitty Hawk, terwijl deze rond maan cirkelde.
Bron: NASA
Beeld: NASA