Foto: Chinese raket tuimelt richting aarde

Karlijn Klei

07 mei 2021 12:42

raket

Het Virtual Telescope-project in Italië kiekte het vallende raketonderdeel tijdens zijn razendsnelle duikel richting onze planeet.

Update 9/5/2021: De brokstukken van de Long March 5B-raket bereikten 9 mei 04:24 Nederlandse tijd de aardatmosfeer. Het puin stortte vervolgens in de Indische oceaan, ten zuidwesten van India en Sri Lanka.

In de vroege uurtjes van donderdag 29 april lanceerde China de Tianhe-1: de kernmodule van wat de Chinese tegenhanger van het internationale ruimtestation (ISS) moet worden. Geheel volgens plan draait Tianhe (Chinees voor ‘harmonie des hemels’) momenteel in een baan rond de aarde.

Vermoedelijk niet volgens plan tuimelt een deel van de Long March 5B-raket, die de ruim 22,6 ton wegende module de ruimte in schoot, sinds kort na de lancering ongecontroleerd richting aarde. Astronomen van het Virtual Telescope-project kiekten de vallende rakettrap.

Lees ook:

Ongecontroleerd

Het richting aarde tuimelende onderdeel is de dertig meter lange, vijf meter brede en maar liefst 22.000 kg wegende kern-trap (de core booster stage) van de Long March 5B. De raket is speciaal ontworpen voor zware vracht, zoals de onderdelen van het Chinese ruimtestation.

Meestal vallen dergelijke rakettrappen gecontroleerd terug richting aarde. Zo weet men waar en wanneer de onderdelen de atmosfeer en het oppervlak bereiken en kan schade voorkomen worden. De afgelopen dagen bleek echter dat de controle over het Chinese raketonderdeel ver te zoeken was. Of er sprake is van nalatigheid, of een mislukte manoeuvre, is nog niet duidelijk.

Robottelescoop

Astronomen verbonden aan het Italiaanse Virtual Telescope-project, wisten het tuimelende onderdeel 6 mei 2021 (5:32 Nederlandse tijd) op de gevoelige plaat te zetten. Dat deden ze met het zogenaamde Elena-instrument toen de rakettrap zich op 700 kilometer van de telescoop bevond.

Duikel

Momenteel tuimelt het onderdeel met een snelheid van 7 km per seconde (ruim 25.000 km/u) in een lage baan rond-en-richting onze planeet. In negentig minuten maakt de rakettrap een volledige rondje om de aarde.

Exact waar, wanneer en in wat voor staat hij aarde uiteindelijk zal bereiken, is moeilijk te voorspellen, maar men vermoedt ergens in de loop van dit weekend. Overigens is de kans dat de raket schade op aarde zal aanrichten klein. Door de wrijving die de rakettrap tijdens zijn duikel ervaart, zal hij namelijk waarschijnlijk grotendeels verbranden en uit elkaar vallen. Met een beetje mazzel vallen de overblijfselen in een van onze oceanen of een onbewoond stuk land.

Bronnen: Virtual Telescope, New York Times

Beeld: Gianluca Masi/Virtual Telescope Project

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!