Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Nadat een eerdere boorpoging mislukte, kreeg de rover het onlangs voor elkaar een beetje materiaal uit een Marsrots te scheppen.
Het was feest half februari toen NASA’s Marsrover Perseverance (Volharding) veilig op onze rode buurplaneet landde. Een van de dingen die ‘Percy’ – zoals de ruimtevaartorganisatie het karretje ook wel liefkozend noemt – op Mars zal doen, is bodemmonsters verzamelen. Dat lijkt nu voor het eerst gelukt te zijn.
Lees ook:
Rochette
Na een mislukte poging begin augustus, toen het geboorde Marsmateriaal tussen de vingers van de rover glipte, lijkt het erop dat Percy er afgelopen woensdag wél in slaagde een monster te nemen. Met een soort holle boor lichtte de rover een beetje materiaal (een zogenaamde kern) uit een rots, op zo’n twee kilometer van zijn landingsplaats in de Jezero-krater.
Op de foto die Perseverance even later naar de aarde stuurde, is het boorgat (zie titelfoto) duidelijk te zien. En ook een latere foto, niet van de steen – die de NASA ‘Rochette’ doopte – maar van de boor zelf, suggereert dat de verzameling nu wél goed is gegaan. Op het kiekje zie je het bruingrijze materiaal, pakweg het formaat van een vinger, in de boorkop zitten.
Boorkern
Stiekem toch een beetje spannend is dat het Marsgruis op latere foto’s van de boor lijkt te zijn verdwenen. Volgens de NASA is er geen reden tot paniek. Perseverance schudde de boor namelijk een paar keer – opzettelijk en met de opening naar boven – om de steenkern dieper in de boor te laten glijden. Daardoor, en door onhandig licht, zou de kern niet meer te zien zijn.
Hoewel de ruimtevaartorganisatie er vertrouwen in heeft dat het monster met succes verzameld is, moet een extra rondje foto’s met de twijfels helemaal wegnemen. Daarna sluit Perseverance het sample af en wordt het in het binnenste van de rover opgeslagen.
Marsrover
Perseverance, opvolger van Curiosity, is het grootste en meest geavanceerde voertuig dat de NASA tot nu toe richting Mars heeft gestuurd. De rover landde eerder dit jaar in de 45 kilometer wijde Jezero-krater, aan de westkant van de Isis Planitia. Dit gigantische bassin net ten noorden van de Martiaanse evenaar is lang geleden ontstaan toen een ruimterots op het oppervlak van de rode planeet klapte. Onderzoekers denken dat de krater ooit een meer huisde.
Naast het verzamelen van bodemmonsters, moet het wagentje het Marsoppervlak beter in kaart brengen en voorbereidingen treffen voor toekomstige missies. Het net verzamelde sample zal uiteindelijk, met de andere monsters die Perseverance op Mars nog bij elkaar zal zoeken, naar aarde afreizen. Onderzoekers moeten nog even geduld hebben: volgens de NASA is het materiaal niet eerder dan 2030 op aarde.
Bronnen: NASA, New York Times
Beeld: NASA/JPL-Caltech