Picture Perfect: knoeperd van een koraal

Karlijn Klei

23 augustus 2021 09:00

koraal

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een van de grootste en oudste koraalkolonies in het Great Barrier Reef.

Het Groot Barrièrerif in Australië, ook wel bekend als het Great Barrier Reef, is het grootste koraalrif ter wereld. Het ecosysteem is zo groot, dat het vanuit de ruimte waargenomen kan worden. Geheel verwonderlijk is het dan misschien ook niet dat onderzoekers onlangs juist daar een werkelijk gi-gan-tische koraalkolonie aantroffen.

Lees ook: Picture Perfect: kraakheldere zeebewoner

Oude reus

Muga dhambi, zoals de kolonie gedoopt werd, betekent ‘groot koraal’ in de tong van de lokale Manbarra-bevolking. Het is een steenkoraal, lid van het geslacht Porites. De kolonie is 10,4 meter breed en 5,3 meter hoog. Dat maakt Muga, gespot voor de kust van eilandje Goolboodi, ten oosten van het Australische Queensland, een van de grootste koraalkolonies in het Groot Barriérerif.

Én een van de oudste, zo schrijven de onderzoekers. Zij schatten Muga een goede 421 tot 438 jaar oud. Dat betekent dat het er al was voor de kolonisatie van Australië door de Engelsen in 1789.

De koraalkolonie is zachtgezegd een flinkerd, maar de grootste die we tot nu toe gevonden hebben, is die niet. Bij Amerikaans-Samoa, in de Zuidelijke Grote Oceaan, is bijvoorbeeld een Porites-kolonie beschreven van maar liefst 17 meter breed en 12 meter hoog.

De afmetingen van Muga dhambi. Klik om te vergroten. © Smith et al., 2021/Scientific Reports

Bronnen: Scientific Reports, Live Science

Beeld: Richard Woodgett/Grumpy Turtle, Smith et al., 2021/Scientific Reports

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's