Deze optische illusie moet je zien!

kijkmagazine

07 februari 2018 15:59

optische illusie

Deze foto’s zijn exact hetzelfde, maar dat lijken ze niet. Ons brein houdt ons wederom voor de gek met deze optische illusie.

Verticale lijnen in je kleding om je langer te laten lijken en zwart zodat je slanker oogt. Deze optische illusies worden met opzet gecreëerd, maar soms ontstaan ze bij toeval. Zo ook dit voorbeeld, dat op dit moment viraal gaat. Wanneer je kijkt naar de twee afbeeldingen, denk je direct: deze foto’s zijn uit verschillende hoeken genomen. Maar niets is minder waar: het is dezelfde afbeelding!

optische illusie

Uiteraard heeft iemand getest of de foto’s wel echt hetzelfde zijn en heeft ze over elkaar gelegd. En zoals je kunt zien, is het écht dezelfde foto:

optische illusie

optische illusie

optische illusie

3D-brein

Maar hoe komt het dat ons brein ons hier voor de gek houdt? We vroegen het Yaïr Pinto, cognitief psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Hij legt het principe uit met behulp van onderstaande afbeeldingen. Op de eerste afbeelding zie je de wolkenkrabbers van Kuala Lumpur parallel naast elkaar staan op een echte foto. Op de tweede afbeelding is één van de torens twee keer naast elkaar afgebeeld.

“Als je naar de echte foto kijkt, zie je twee parallelle verticale torens naast elkaar. Echter omdat een foto een projectie is van 3D naar 2D lijken die torens niet parallel te lopen op de echte foto”, mailt Pinto. “Dat is een simpel fysisch proces: door de projectie van 3D op 2D, en het perspectief op de foto, lijken de parallelle torens eigenlijk naar elkaar toe te buigen.” Ons brein ‘weet’ dat dit effect wordt veroorzaakt door de projectie van 3D op 2D en we snappen daarom dat de torens in het echt parallel lopen.

Maar om deze reden gaat de vertaalslag van 2D naar 3D fout. “Als je twee torens ziet die op 2D daadwerkelijk dezelfde oriëntatie hebben, ‘denkt’ ons brein automatisch dat dit niet zo is in 3D. En daarom lijkt het alsof de torens totaal niet parallel lopen.” Gek orgaan, dat brein van ons.

Bronnen: Businessinsider, Gizmodo

Beeld: Igmur

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's