‘Het is goed om af en toe uit te zoomen’

André Kesseler

22 september 2017 15:59

uitgestorven dieren klonen

1977 was een bijzonder jaar voor redacteur André Kesseler. En eigenlijk voor de hele wereld, want toen werden de Voyagers gelanceerd.

In 1977 was ik elf en kreeg ik mijn eerste kus van Alexandra Janssen. In mijn kleine wereldje was dat het spannendste moment van het jaar, maar erbuiten heerste een ware shitstorm van gebeurtenissen. Het was het jaar van de vliegramp op Tenerife, de Molukse treinkaping bij De Punt, het jaar waarin Elvis Presley overleed…

‘The Pale Blue Dot’

En in 1977 werden de Voyagers gelanceerd. Beide ruimtesondes gingen met 64.000 kilometer per uur op weg naar de buitenste planeten van ons zonnestelsel. Ze vlogen langs Jupiter, scheerden langs Saturnus, Uranus, Neptunus… De ruimtescheepjes waren door de NASA zo goed gebouwd dat de missie keer op keer werd verlengd en er steeds nieuwe bestemmingen bij kwamen.

Op Valentijnsdag 1990 (Alexandra was al lang uit en mijn vrouw Hetty inmiddels in beeld) draaide Voyager 1 zich nog één keer naar de aarde en maakte misschien wel de beroemdste ruimtefoto ooit. Op die eenvoudige maar indrukwekkende plaat, door de astronoom Carl Sagan The Pale Blue Dot gedoopt, is ons nietige blauwe bolletje van 6 miljard kilometer afstand te zien. Sagan maakte deze tekst bij de foto:

That’s here
That’s home
On it everyone you love
Everyone you know
Everyone you’ve ever heard of
Every human being who ever was

Uitzoomen

Dat raakt me right in the feels, zoals dat heet. Het is goed om af en toe uit te zoomen. Even buiten je wereldje te gaan hangen om te beseffen hoe relatief alles is. Maar dan ook meteen snel terug naar de waan van de dag, want hé, er gebeuren op dat ‘bleke, blauwe puntje’ heel spannende dingen.

Zo kun je in deze KIJK onder meer lezen over een internet van planten en de wetenschap achter het maken van een hit. En natuurlijk over veertig jaar Voyager 1 en 2. Want ja, die doen het nog steeds en vliegen inmiddels op respectievelijk 21 en 17 miljard kilometer van de aarde.

Deze redactioneel verscheen ook in KIJK 10/2017.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens