Acht militaire dingen die leken fout zeggen

KIJK-redactie

29 juli 2021 12:19

militaire termen

In een grappig lijstje dat onlangs weer opdook, wordt duidelijk gemaakt wat wij als burger allemaal verkeerd zeggen.

Op de redactie zijn we natuurlijk de hele dag door met taal bezig en hoe je iets wel of niet verwoordt. Zo namen we een tijdje geleden met F-35 ‘piloot’ Ian Knight een podcast op en hij vertelde dat ze zichzelf liever ‘vliegers’ noemen. “Want,” zo legde hij uit, “piloten werken bij de KLM.” En daar houden we dan rekening mee.

Ander voorbeeld; je zult in KIJK ook nooit lezen over kogelvrije vesten of kogelvrij glas. Als het goed is, zijn die namelijk altijd vrij van kogels. Hun doel is kogels weren, en dus noemen we ze zo. Kogelwerende vesten. En truckers willen liever geen truckers worden genoemd, maar chauffeurs.

Nukubu’s

Via LinkedIn kwamen we een lijstje tegen met nog meer van dit soort voorbeelden. Daarin somt Eduard van Brakel op www.defensieplatform.nl ‘Acht militaire dingen die leken fout zeggen’ op. (Met leken bedoelen ze eigenlijk nukubu’s. En omdat we een keurig blad zijn, mag je zelf op internet opzoeken wat dat betekent.) Dat lijstje circuleert al even, maar we vonden het te leuk om niet even met jullie te delen.

  1. Duikboten bestaan niet. In ieder geval niet bij onze Koninklijke Marine. Duikboten heten Onderzeeboten en worden bemand door militairen van de Onderzeedienst. Ondergetekende (vroeger van de Landmacht) heeft dat precies 1x fout gedaan en kreeg de hele twitterende marine over zich heen. Onderzeeboten dus.
    Lees ook even dit artikel van KIJK: Duikboot, onderzeeboot of onderzeeër?
  2. Een militair is geen soldaat. Tenminste niet alle militairen. Soldaat is een rang stand die gebruikt wordt bij de Landmacht en de Luchtmacht. Elke soldaat is wel een militair. Maar niet elke militair is een soldaat. Een militair kan bijvoorbeeld ook een marinier zijn, of een wachtmeester, of een kapitein-luitenant ter zee, of een ritmeester, of een brigade-generaal. Maar soldaat als synoniem voor alle militairen, is onjuist.
  3. Een militair heeft geen geweer of pistool. Een militair heeft een persoonlijk wapen. En dat persoonlijk wapen heeft een naam: een Colt, een Glock, een HK. Maar geweer, of nog erger schietgeweer, nee daar doen militairen niet aan.
  4. Dat persoonlijke wapen wordt geladen met patronen, niet met kogels. Een kogel is een onderdeel van het patroon, en is het puntje van de patroon dat via de loop het wapen verlaat. Om te oefenen schieten militairen met oefenmunitie, of ‘blanks’. Niet met losse flodders. Die bestaan niet.
  5. Schepen van de Marine worden niet bemand door mariniers, maar door militairen van de vloot. Soms zit er wel een team mariniers aan boord van een schip, maar mariniers zijn militairen die gespecialiseerd zijn in onder meer amfibische landingen. Ze houden zich dus niet bezig met het reilen en zeilen op een schip. Dat doen de militairen van de vloot. Elke militair van de Koninklijke Marine een marinier noemen, is dus onjuist. Het grote plaatje boven dit artikel, daar staan mariniers op.
  6. Een voertuig met rupsbanden is niet per definitie een tank. Sterker nog , als het om een Nederlands rupsvoertuig gaat, is de kans het grootst dat het geen tank is. Die hebben we namelijk niet zoveel. Meestal betreft een infanteriegevechtsvoertuig CV90, of de wat oudere (en bijna verdwenen) YPR. En dat zijn allebei geen tanks. Dat is wel de Leopard, die we nu leasen van Duitsland. En de Leopard is veel zwaarder, en heeft een veel groter kanon. En dat kanon van die tank heeft geen loop, maar een schietbuis.
  7. Niet elke Luchtmachter is een piloot. De meeste luchtmachtmilitairen kunnen niet eens vliegen. Piloten zijn ver in de minderheid en heten ook geen piloot. Bij de Luchtmacht heten die militairen vlieger. Maar het zijn er dus erg weinig. En het zijn dus vliegers, geen piloten.
  8. Zo’n parcours met hindernissen heet een hindernisbaan, geen stormbaan. Militairen korten dat af tot HiBa. Van HindernisBaan. Een stormbaan hebben ze wellicht bij het KNMI, maar bij de Krijgsmacht dus niet.
leken

Bron: Defensie Platform

Beeld: Defensie

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!