‘Afleiding zorgt voor geurenblindheid’

KIJK-redactie

07 juni 2018 10:59

geur

Wil je een geur liever niet ruiken? Zoek dan een lastige taak om je op te focussen, zo adviseren deze onderzoekers.

Ben je lekker aan het koken voor je partner, maar wil je het nog even een verrassing houden wat je precies aan het klaarmaken bent? Dan kun je wel de ingrediënten en pannen uit het zicht van je vriend of vriendin houden, maar de geur die vrijkomt bij het koken, kan het gerecht alsnog verraden. Volgens nieuw, maar klein onderzoek kun je dit oplossen door je partner een moeilijk klusje uit te laten voeren.

Koffiebonen

Mensen die zich focussen op een intensieve taak, zouden zich minder bewust zijn van geuren. Zelfs als ze die geuren normaal gesproken erg verleidelijk vinden. Hier kwamen onderzoekers van de University of Oxford en de University of Sussex achter toen ze veertig personen aan het werk zetten in een kamer waar koffiebonen waren verstopt. (Die een geur afgeven waar menig mens enthousiast van wordt.)

Op het moment dat de proefpersonen de kamer binnenkwamen, werden ze direct afgeleid door de instructeur die ze de taak uitlegde. Zo wilden de onderzoekers voorkomen dat de deelnemers van de studie de koffiegeur al roken, voordat ze aan het werk waren gezet.

Geurenblind

De helft van de proefpersonen voerde een complexe opdracht uit achter de computer. De andere helft kreeg een aantal simpele taakjes. Vervolgens moesten de deelnemers vragen beantwoorden over de kamer waar ze hun klusje(s) hadden geklaard en ook of ze een bepaalde geur hadden opgemerkt.

Waar bijna alle participanten met de makkelijke taak de koffiebonen hebben geroken, was dat bij de helft met het intensieve karweitje rond de 45 procent. “Een erg interessant en ook belangrijk resultaat”, laat Laura Speed, geurdeskundige aan de Radboud University Nijmegen (en niet betrokken bij het onderzoek), weten.

Het was bekend dat dit fenomeen bestaat voor visuele en auditieve informatie, maar het is interessant dat dit nu ook voor geuren is aangetoond. “Geur kan heel anders werken dan zicht. En aangezien geur een zintuig is dat niet vaak onder de loep wordt genomen in het psychologische onderzoek, maakt deze studie een belangrijke stap.”

Gaslek

Net als de onderzoekers is Speed van mening dat deze studie van betekenis kan zijn voor verschillende vlakken. Zo zouden mensen die willen afvallen, zichzelf het beste druk bezig kunnen houden wanneer ze lekker eten ruiken bijvoorbeeld. Wel moet worden aangekaart dat veertig proefpersonen natuurlijk niet veel is. Vervolgonderzoek is dus nodig. De onderzoekers geven zelf aan dat vervolgonderzoek ook vragen kan adresseren als: ruiken mensen die druk bezig zijn ook geen gevaarlijke stoffen zoals een gaslek? Wellicht een tikkie belangrijker dan koffiebonen even niet ruiken.

Bronnen: Psychological Science, Telegraph.co.uk

Lees ook: 

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!