Zit je wel in de juiste houding als je aan het werk bent? En til je wel op de goede manier? Een sensor moet het je gaan vertellen.
Als je aan het eind van de werkdag last hebt van je rug , is de kans groot dat je verkeerd hebt gezeten of niet goed hebt getild. Vaak heb je dit op het moment zelf niet door. Het zou daarom handig zijn, vinden onderzoekers van de University of Quebec (Canada), als een sensor het door zou geven. Ze gingen met dit idee aan de slag.
Deep learning-systeem
De wetenschappers bevestigden allereerst speciale druksensors in een zool die kunnen voelen hoe iemand zijn of haar gewicht verplaatst. Ook rustten ze een soort hoed uit met een versnellingsmeter die de bewegingsintensiteit, bewegingsduur en het energiegebruik kan bepalen. Ze probeerden de sensors vervolgens uit bij een persoon die een doos op drie verschillende manieren optilde – de goede manier en twee foute manieren.
De gegevens die hieruit kwamen rollen, serveerden de onderzoekers aan een deep learning-systeem dat steeds beter het verschil tussen een juiste en onjuiste houding wist aan te geven. Uiteindelijk had hij het in 95 procent van de gevallen bij het juiste eind, zo melden de onderzoekers. In de toekomst willen ze via deze weg de sensor laten trillen als je een verkeerde houding aanneemt.
Fysiotherapeut
Maar niet iedereen is gecharmeerd van het idee. Volgens onderzoeker Subramanian Ramamoorthy van de University of Edinburgh zijn er veel betere manieren om erachter te komen of je verkeerd tilt of zit dan via een sensor. Een sensor geeft namelijk niet aan hoe je dan wél moet zitten of tillen. Een alternatief, zoals Ramamoorthy geeft aan New Scientist, kan het ophangen van camera’s zijn en deze laten zien aan een fysiotherapeut. Zodat deze expert een plan kan maken om de houding te verbeteren.
Ook is één proefpersoon natuurlijk nooit genoeg om tot harde conclusies te komen. Oh, en het lijkt ons een goed idee om een alternatief te vinden voor de sensor in het hoedje. Je wilt wel een goede houding op je werk aannemen, maar natuurlijk ook nog een beetje een goed imago. Voor je het weet, ben je die collega met het malle hoedje…
Bronnen: Sensors, New Scientist
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!