‘Baby’s eerste poep verraadt alcoholgebruik van moeder’

Naomi Vreeburg

14 juli 2015 16:00

Er is een link ontdekt tussen stoffen in de eerste ontlasting van een baby en de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

Je eerste poepfestijn als pasgeborene kun je je niet meer herinneren en het zal misschien ook niet meer op het netvlies van je ouders staan. Dit moment is natuurlijk niet zo memorabel als bijvoorbeeld de eerste stapjes van een kind. Maar de eerste ontlasting van een nieuw mensje – meconium genoemd – kan volgens onderzoek wel meer vertellen over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en de gevolgen hiervan.

IQ-test

Sommige pasgeborenen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap veel alcohol heeft gedronken, verraden dit ongezonde gedrag door hun uiterlijk. Het hoofd, de ogen en de bovenlip kunnen kleiner zijn dan bij ‘normale’ baby’s. Maar vaak zijn deze kenmerken niet aanwezig, waardoor het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap te laat wordt opgemerkt.

Meeyoung Min en haar collega’s zochten naar een andere aanwijzing die het alcoholgebruik aan het licht kon brengen en vonden dit in de eerste ontlasting van de baby’s. 216 potjes poep werden onderzocht en de aandacht werd gevestigd op het gehalte aan vetzuur-ethyl-esters (FAEE), stoffen die vrijkomen bij de afbraak van alcohol.

De baby’s van wie de poep afkomstig was, werden vervolgens gevolgd en op 9-, 11- en 15-jarige leeftijd moesten ze een IQ-test ondergaan. Uit de resultaten bleek dat er een link kon worden gelegd tussen hoge FAEE-gehaltes en een lage IQ-score.

Vroegtijdige diagnose

Het is al een tijdje bekend dat alcohol en drugs tijdens de zwangerschap hun tol kunnen eisen op de intelligentie en het functioneren van kinderen op latere leeftijd. Het testen van het meconium is wellicht een goede methode om dit vroegtijdig op te merken, zodat er eerder maatregelen kunnen worden genomen.

Bronnen: Journal of Pediatrics, Case Western Reserve University via EurekAlert!