Betere vullingen dankzij mosselen?

Naomi Vreeburg

25 augustus 2017 12:59

mosselen

Waar de natuur ons allemaal niet bij kan helpen: onderzoekers gebruiken eigenschap van mosselen om tandimplantaten steviger te maken.

We weten allemaal dat een vulling, kroon of implantaat laten plaatsen door de tandarts nu niet bepaald het lekkerste gevoel van de wereld is. En als het dan nog om een permanente oplossing zou gaan, maar nee. Na 5 tot 10 jaar zijn ze aan vervanging toe, vanwege de scheuren die in het materiaal ontstaan.

Het is dan ook niet gemakkelijk om vullingen te maken. Ze moeten aan de ene kant stevig genoeg zijn, maar als het materiaal te stevig wordt, is de kans groter dat er scheuren ontstaan. Onderzoekers van het UCSB Marine Science Institute zochten daarom naar een manier om zowel een materiaal te vinden dat stevig is én lang mee gaat zonder te scheuren. Ze kwamen uit bij de mossel.

Vastklampen

Deze schelpdieren weten zich vast te klampen aan allerlei (oneffen) oppervlakken. Dit doen ze met behulp van hun byssusdraden. Deze worden gevormd doordat de mosselen met hun voetklier een kleverig goedje van eiwitten naar buiten schiet. Na enige tijd verharden ze en worden taai en elastisch. Ook onder de meest harde omstandigheden – denk aan de ruige golven waarmee mosselen te maken krijgen – weten deze byssusdraden stand te houden.

De byssusdraden hebben hun kleverigheid en stevigheid te danken aan de organische verbinding catechol. De onderzoekers gebruikten deze chemische stof daarom als koppelingsmiddel tussen de vulling en de tand. Hiervoor wordt nu meestal het bindmiddel silaan gebruikt. En wat bleek? Catechol zorgde ervoor dat de kleefkracht tien keer zo hoog werd en de taaiheid 50 procent hoger.

Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar er is al wel een proof-of-concept gemaakt. Wie weet maakt onze tandarts er over een paar jaar wel gebruik van.

Bronnen: Advanced Materials, Science Daily

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!