Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Een bevalling brengt een hoop lichaamsveranderingen teweeg, maar deze vrouw overkwam iets heel merkwaardigs: er drupte melk uit haar oksel.
Twee dagen na haar bevalling kreeg de 26-jarige vrouw uit Portugal opeens erg last van haar rechter oksel. Een soort gezwel had zich daar ontwikkeld. Toen artsen drukten op de ronde massa in haar oksel kwam er een witte substantie uit, zo schrijven ze in The New England Journal of Medicine. Het team diagnosticeerde de vrouw met polymastie; ze had extra borstweefsel op een plek waar het niet hoorde.
Lees ook:
‘Extra borst’
Volgens het blad Mayo Clinic Proceedings heeft 6 procent van de vrouwen wereldwijd polymastie, Modern Surgical Pathology spreekt van slechts 2 procent. De conditie is in ieder geval zeldzaam. In sommige gevallen hebben vrouwen naast dit extra borstweefsel een tepel of tepelhof (het gepigmenteerde gebied rond de tepel), maar in andere gevallen is alleen het borstweefsel aanwezig. Mannen kunnen overigens ook polymastie hebben, maar dat is nog zeldzamer.
Polymastie ontstaat al tijdens de embryonale ontwikkeling, zo rond de zestiende week na de bevruchting. De borsten ontwikkelen zich dan op de zogenoemde melklijsten, die zich tussen de oksel en de lies van de foetus bevinden. Eventueel extra borstweefsel (zowel melkklierweefsel als tepels) wordt afgebroken en opgenomen door het lichaam. Bij mensen met polymastie gebeurt dit alleen niet, waardoor er uiteindelijk op andere plekken in het lichaam borstweefsel groeit. De aandoening kan erfelijk zijn.
Melk zweten
Als dit extra borstweefsel geen tepel of tepelhof bevat, kan het soms jaren duren voordat een vrouw erachter komt dat ze het heeft. Zo ook de 26-jarige Portugese, die pas besefte dat ze polymastie had toen ze begon met borstvoeding geven. Melk werd niet alleen in haar borsten geproduceerd, maar ook in dat extra weefsel in de oksel. Er zijn zelfs gevallen beschreven in de literatuur waarbij vrouwen de melk konden afkolven.
De artsen vertelden de vrouw zich geen zorgen te maken; het extra weefsel is goedaardig. Toch zal het tijdens routine borstkankeronderzoek ook worden onderzocht.
Bronnen: The New England Journal of Medicine, LiveScience, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Beeld: 123RF