Operatie Onbenul: dit was de langste oorlog ooit

KIJK-redactie

12 mei 2020 11:59

langste oorlog ooit

Oorlog is een serieuze zaak, want het gaat immers over leven en dood. Toch werken sommige gewapende conflicten ook een beetje op de lachspieren. Zoals de langdurige oorlog tussen Nederland en de Scilly-eilanden.

Wist je dat Nederland nog tot 1986 in oorlog was? De vijand: de Scilly-eilanden, een kleine archipel ten zuidwesten van Engeland waar op dit moment zo’n tweeduizend mensen wonen. Tussen 1639 en 1651 vochten in Engeland de bondgenoten van de toenmalige koning een burgeroorlog uit met de voorstanders van een parlement.

Lees ook:

Admiraal Maarten Tromp

Nederland koos de kant van de parlementsgezinden, waarop de koningsgezinden op de Scilly-eilanden beslag legden op Nederlandse koopvaardijschepen en goederen. Admiraal Maarten Tromp verklaarde vervolgens de oorlog aan de eilandengroep om de bezittingen terug te eisen, en won uiteindelijk zonder een schot te lossen. Zo overweldigend was de militaire overmacht. Maar Tromp vergat één ding: hij tekende nooit officieel de vrede, waardoor de oorlogsverklaring van kracht bleef. Pas in 1985 ontdekte een Engelse historicus de misser, waarna de Nederlandse ambassadeur een jaar later keurig langskwam om alsnog formeel vrede te sluiten met de eilandbewoners.

Zo kwam de langste – en saaiste – oorlog ooit na 335 jaar ten einde. Overigens twijfelen juristen eraan of je het conflict tussen Nederland en de Scilly-eilanden wel een oorlog kunt noemen. Daar valt wat voor te zeggen: een oorlogstoestand waarvan geen van de partijen zich bewust is, mag je immers gerust als beëindigd beschouwen. Zeker als er geen schot is gelost. Maar het blijft een goed verhaal.

Dit is een voorbeeld uit het kaderverhaal ‘Operatie Onbenul’ te vinden in het zomernummer van KIJK. Deze extra dikke editie ligt vanaf 22 mei in de winkel.

Meer informatie:

Tekst: Merijn van Nuland

Bestel hier de Tweede Wereldoorlog-special van KIJK voor €7,99. Dit is een unieke verzameling verhalen die je niet mag missen. Gebruik code ‘GRATIS’ en je hoeft geen verzendkosten te betalen.