Boek: Suiker. Het zoete vergif

KIJK-redactie

30 juli 2015 16:00

Een rode draad is in het boek Suiker. Het zoete vergif ver te zoeken.

Huib Stam, de auteur van Eetsprookjes, heeft het in zijn nieuwe boek op suiker gemunt. En hoewel Suiker. Het zoete vergif genoeg wetenschappelijk onderbouwde suikerfeitjes bevat om ieders leeshonger te stillen, doseert hij zijn uitleg met de lompheid van een clusterbom: all over the place.

Suiker het zoete vergifHet is chaos vermengd met tegenstrijdigheden; een rode draad is er niet. Zo beschrijft Stam het menselijk lichaam het ene moment als de motor van een auto, en het andere moment is de vergelijking juist een doodzonde. Of: een verband tussen suiker en kanker valt meerdere keren, zonder toelichting. En als de uitleg dan halverwege het boek eindelijk komt, erkent Stam – eerlijk – dat dit verband er nauwelijks is.

De enige boodschap die blijft hangen, is dat we minder suiker moeten eten. Nee, echt?

** | 224 pagina’s | €19,99 (paperback) of €9,99 (ebook)

Tekst: Ronald Veldhuizen