In haar boek Vrijhaven Shanghai volgt Joan Veldkamp het leven van twee joodse vluchtelingen en leidt de lezer door de historie aan de hand van hun waargebeurde verhaal.
In de jaren dertig van de vorige eeuw was Shanghai het ‘Parijs van het Oosten’. Wat in grote delen van het puriteinse Europa verboden was, werd in de Chinese havenstad – die stevig in handen was van de Fransen, de Britten en de Amerikanen – gewoon toegestaan. Toen Hitler aan zijn opmars begon, kozen sommige Joden ervoor om met achterlating van vrijwel al hun bezittingen naar deze stad in het Verre Oosten uit te wijken.
Cultuurschok
In haar boek Vrijhaven Shanghai volgt Joan Veldkamp het leven van twee jongens, Guenter Cohn en Peter Engler. Aan de hand van hun waargebeurde verhaal leidt ze de lezer door de historie en beschrijft ze de enorme cultuurschok waarmee de Europese vluchtelingen in die broeierige, vrijgevochten stad te maken kregen. Achterop het boek staat: “Vrijhaven Shanghai is een wervelend non-fictieboek waarin wereldgeschiedenis en persoonlijke geschiedenis op magistrale wijze met elkaar worden verbonden.” En daar is geen woord aan gelogen.
**** | 256 pagina’s | € 19,99
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!