Braille leren met LEGO

kijkmagazine

25 april 2019 15:59

braille

Een nieuwe versie van de wereldberoemde Deense blokjes moet kinderen helpen het reliëfalfabet spelenderwijs onder de knie te krijgen.

Wie heeft ze níet in huis; de felgekleurde kunststof LEGO-blokjes? Kinderen (en volwassenen trouwens ook) zijn er uren zoet mee. Maar blijkbaar zijn ze niet alleen leuk, maar ook best leerzaam.

Zo komt de Deense speelgoedgigant met een nieuw soort blokjes: de LEGO Braille Bricks. De speciale bouwsteentjes hebben de nopjes op de bovenkant verruild voor tekens uit het reliëfgeschrift. Zo moeten ze blinde en slechtziende kinderen spelenderwijs bekendmaken met het Braille-alfabet.

Lees ook:

Betekenisvolle blokjes

In 2011 klopte een Deens blindeninstituut voor het eerst met het idee voor de braille-blokjes bij de speelgoedfabrikant aan. Later, in 2017, kwam ook de Dorina Nowill-stichting voor blinden (die een jaar eerder al een eigen off-brand versie maakte) met het concept bij LEGO.

Aan ziende speelkameraadjes (en ouders) is ook gedacht; de betekenis van elk reliëf staat ook op elk blokje geprint. © LEGO

Blijkbaar viel het idee (uiteindelijk) in de smaak, want LEGO Braille Bricks komen eraan. Elke set braille-blokjes moet zo’n 250 van de speciale kunststofsteentjes gaan bevatten, met op ieder blokje in plaats van de karakteristieke nopjes van normale LEGO, een braille-letter, een getal van 0 tot 9 of een ander (lees)teken.

De LEGO brailleblokjes moeten kinderen helpen het blindenalfabet onder de knie te krijgen. © LEGO

Selecte groep

In de schappen liggen de braille-blokjes overigens niet. Momenteel worden de prototypen in Denemarken, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen getest. Volgens LEGO zullen de LEGO Braille Bricks in 2020 wereldwijd in verschillende talen beschikbaar zijn. In winkels kan je ze dan trouwens ook niet zomaar vinden; een selectie blindeninstituten krijgt ze gratis opgestuurd.

Bronnen: LEGO, New Atlas

Beeld: LEGO

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens