Wetenschappers zijn erin geslaagd om een miniatuur versie van het vrouwelijke voortplantingssysteem te ontwikkelen.
Jarenlang werden bij onderzoeken naar nieuwe medicijnen vrouwen uitgesloten, wat leidde tot een gebrek aan informatie. Nu hebben wetenschappers van de Northwestern University een chip ontwikkeld met daarop het vrouwelijke voortplantingssysteem. Met deze chip hopen onderzoekers inzicht te krijgen in aandoeningen als vleesbomen en eierstokkanker.
EVATAR
De chip – EVATAR genaamd – past gemakkelijk in je handpalm. Hij heeft meerdere kamers en een aantal leidingen en pompjes die vloeistof – ‘bloed’ – rondpompen. De kamers omvatten cellen van de eierstokken, eileiders, baarmoeder, baarmoederhals, vagina en de lever. Dat laatste orgaan speelt een grote rol in medicijnafbraak.
Om de menstruatiecyclus te starten, voegden de onderzoekers het hormoon FSH toe, waardoor de eierstokken oestrogeen begonnen te produceren. Veertien dagen later deden de onderzoekers het hormoon LH erbij. LH initieerde de eisprong en de eierstokken om progesteron te maken. De verschillende weefsels begonnen zich allen te gedragen zoals ze dat min of meer ook in het lichaam zouden doen.
Persoonlijke chip
Het kweekweefsel is deels van muizencellen en deels van humane cellen gemaakt. Maar het uiteindelijke doel is om stamcellen van individuele patiënten te gebruiken om een gepersonaliseerd model van hun voortplantingssysteem te maken. Op deze manier kunnen verschillende medicijnen worden getest en uiteindelijk worden bepaald welke het meest geschikt voor de patiënt is. Hoofdonderzoeker Teresa Woodruff noemt de chip daarom ‘de ultieme gepersonaliseerde geneeskunde’.