Mensen bestellen hun vibrators vaker anoniem op het internet dan dat ze de surrogaat-erecties in de winkel kopen. En daardoor kampen grote eroticaketens met problemen, weet Ronald Giphart te melden.
Jaarlijks worden er in Nederland volgens voorzichtige cijfers van de branche meer dan een miljoen vibrators verkocht. Een getal om even te laten rondtollen. Dagelijks halen dus ongeveer 3000 vrouwen en mannen zo’n kloppende fake-penis verwachtingsvol uit de verpakking. Ik weet niet hoe lang een vibrator meegaat, maar theoretisch zou in een decennium de hele seksueel actieve vrouwelijke bevolking in Nederland ruimschoots kunnen worden voorzien. Ter vergelijking: jaarlijks worden er bij ons ongeveer 930.000 nieuwe fietsen verkocht en rond de 600.000 stofzuigers.
Massagestaven
De afgelopen jaren is de online-verkoop van wat vroeger eufemistisch ‘massagestaven’ heette enorm gestegen. Dit zorgde ervoor dat de zogenoemde ‘stenen winkels’ stevig onder vuur kwamen, want met name grote eroticaketens kampen met problemen. Mensen kopen hun trillende surrogaat-erecties blijkbaar toch liever anoniem op het internet.
Eind vorig jaar ging tot overmaat van ramp Beate Uhse failliet, de stammoeder aller seksshops. Naamgeefster Beate Uhse heeft dit gelukkig niet meer hoeven meemaken, want zij overleed in 2001, na een erg opmerkelijk leven. Op haar achttiende — twee jaar voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog — haalde deze avontuurlijke Duitse haar vliegbrevet, waarna ze als piloot werd aangenomen bij de Luftwaffe.
Na de oorlog werd het haar door de geallieerden verboden om weer als piloot aan de slag te gaan en daarom begon zij in 1951 een handel in condooms en ‘voorlichtingsboeken over huwelijkshygiëne’ (zoals porno toen nog heette). Daarmee was ze haar tijd ver vooruit. Tien jaar later opende Beate in de Duitse plaats Flensburg de eerste sekswinkel ter wereld, waarna er vele filialen volgden.
Ook in Nederland was zakenvrouw Uhse actief. Zo begon zij in de Amsterdamse Kalverstraat de eerste ‘zelfbedieningssekswinkel’, een zaak met speciale cabines waar klanten zich even konden terugtrekken voor ‘een kort moment van persoonlijke hygiëne’ (zoals masturbatie toen nog heette). Ook hierin was ze voorloopster.
Historisch instituut
In 2003 nam het bedrijf Beate Uhse de grote Nederlandse concurrent Christine le Duc over (in 1968 opgericht door de ondernemers Hans en Christine Hartog), al kon dat uiteindelijk de neergang niet stoppen. In 2014 was het beursgenoteerde bedrijf nog het grootste eroticaconcern van Europa, met een omzet van 143 miljoen euro, waarvan 25 miljoen uit de Nederlandse boedel van Christine le Duc, maar toch werd afgelopen december faillissement aangevraagd. De beurswaarde was van 20 euro in het jaar 2000 gedaald naar 9 cent per aandeel.
Inmiddels staat het bedrijf te koop, maar bij het schrijven van dit stuk had een nieuwe eigenaar zich nog niet gemeld. De aanschaf van vibrators zal er heus niet onder lijden, maar toch is het jammer dat zo’n historisch instituut het (vooralsnog) niet heeft overleefd.
Deze column verscheen eerder in KIJK 4/2018.
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!