In zijn maandelijkse column beschrijft hoofdredacteur André Kesseler het nut van drones én kondigt hij KIJK’s dronefotowedstrijd aan.
Twee jaar geleden schreven we in het artikel ‘Zegen van boven of de hel op aarde?’ over de groei van het aantal drones in het luchtruim. We voorspelden dat deze onbemande toestellen een grote vlucht gingen nemen, en dat lijkt uit te komen: 44 procent van de ruim 4750 luchtvaartuigen die in april van dit jaar een officiële PH-registratie hadden (dus officieel in het Nederlandse luchtvaartuigregister staan ingeschreven), zijn op dit moment drones. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van 2017.
Nuttig
En die drones doen zinvolle dingen, zoals wietplantages opsporen en vogels uit de buurt van vliegvelden houden. Maar ook op een ander terrein blijken ze verrassend nuttig te zijn: in de landbouw. En laten we daar nu een geweldig artikel over hebben. Op pagina 34 en verder lees je hoe drones worden ingezet om gewassen effectiever te bemesten, allerlei vreetgraag ongedierte met grote nauwkeurigheid te bestrijden én om ervoor te zorgen dat de sproei-installaties alleen maar beregenen op plekken waar dat echt nodig is.
Afgezien van de professionele dronepiloten kent ons land naar schatting 100.000 recreatievliegers. En ook daarvoor hebben we iets leuks. De KIJK-dronefotowedstrijd keert namelijk terug; ditmaal in samenwerking met Dronewatch.nl en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De maker van de beste foto wint, behalve eeuwige roem, een DJI Mavic 2 ter waarde van 1700 euro. Er is een bijzondere publieksprijs en de beste tien inzendingen zetten we in een van de komende edities van KIJK. Check op pagina 66 de voorwaarden en de regels.
Nieuwe regelgeving
En nu we het toch over regels hebben… Alle dronevliegers, zowel professionals als amateurs, krijgen met ingang van juni 2020 te maken met nieuwe Europese wetgeving. De belangrijkste verandering zal zijn dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen recreatieve dronepiloten en beroepsvliegers. Afhankelijk van het gewicht van de drone word je in een van de categorieën ingedeeld. Hoe zwaarder je drone is, hoe meer beperkingen er zijn, en hoe strenger de eisen die aan je vliegvaardigheid worden gesteld. Voor de komende editie van de dronefotowedstrijd gelden maar een paar regels. De belangrijkste: houd het veilig en stuur je beste dronefoto’s naar Drone120.nl.
Deze redactioneel staat ook in KIJK 9/2019.
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!