‘Voor het eerst is er een kink in de kabel’

KIJK-redactie

21 mei 2020 14:59

wetenschap

In zijn nieuwe column beschrijft hoofdredacteur André hoe het is om een tijdschrift te maken in deze coronacrisis.

Zoals jullie ongetwijfeld weten, bestaat KIJK al heel lang. We (nou ja, onze voorgangers) begonnen in 1968 en in die afgelopen 52 jaar maakten we meer dan 600 KIJK’s en vulden we een kleine 53.000 pagina’s met degelijke verhalen over wetenschap en techniek.

Pandemie

En nu, voor het eerst in al die tijd, is er een kink in de kabel en wordt die lange maandelijkse reeks onderbroken. Net als iedereen ontkomen wij namelijk niet aan de gevolgen van deze bizarre crisis die, naast veel menselijk leed, ook productieprocessen verstoort en de boel behoorlijk op zijn kop zet. Het zorgt ervoor dat we de lastige keuze moesten maken om KIJK 6 en 7 samen te voegen tot het zomernummer dat je nu in handen hebt. KIJK 8, op 23 juli in de winkel, wordt dan de eerstvolgende editie.

Om de pijn wat te verzachten hebben we dit nummer dikker gemaakt dan normaal. Natuurlijk wijden we een artikel aan COVID-19 (pagina 46). Niet zozeer aan de wereldwijde epidemie zelf, want die zullen we uiteindelijk wel te boven komen. Maar hoe gaat het als we nog iets verder in de toekomst kijken? Want één ding lijkt zeker: dit zal niet de laatste keer zijn dat de mensheid te maken krijgt met een pandemie, en dan is het prettig om te weten uit welke hoek de dreiging komt.

Odeklonje

Uiteraard hebben we in dit nummer ook veel aandacht voor andere onderwerpen. Want de wereld draait, zelfs nu Matthijs van Nieuwkerk dat niet meer elke avond bevestigt, gewoon door. Zo sprak meesterinterviewer Philip Dröge met neerlandicus Wim Daniëls over zijn fascinatie voor taal die begon met het woord odeklonje (pagina 40).

Van een geheel andere orde is het uitstekende verhaal van Tom Cassauwers (pagina 92) over de kansen voor ruimte-energie. Dat was lange tijd een idee uit sciencefictionboeken, maar de ontwikkeling van space solar power begint steeds meer vorm te krijgen. Binnen tien jaar willen de Chinezen bijvoorbeeld een satelliet in de ruimte hangen die zonlicht bundelt en naar de aarde kan sturen.

We hebben vanaf pagina 76 ook plek ingeruimd voor wat prettige puzzels. Leuk om te doen, en je maakt kans op een vakantiepakket met boeken en KIJK-specials. Handig om de tijd tussen deze en de volgende KIJK mee te overbruggen.

Deze redactioneel staat ook in het zomernummer van KIJK.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!