In KIJK 8/2019 staat onder andere een interview met de omstreden ecoloog Patrick Moore. Dat artikel had wat voeten in de aarde, legt hoofdredacteur André Kesseler uit.
Normaal gesproken kunnen coördinerend redacteur Naomi Vreeburg en ik prima door één deur. Maar in dit nummer hadden we toch een dingetje. In afwezigheid van mijn waarde collega had ik een interview goedgekeurd met de Canadese ecoloog Patrick Moore (zie pagina 42). De voormalig medewerker van Greenpeace stapte na een ruzie uit de organisatie en beweert sinds een tijdje dat het verbranden van fossiele brandstoffen niet de ondergang, maar de redding van het klimaat is. Als de mensheid niet zo fijn allerlei olieproducten had verbrand, was het leven op aarde opgehouden te bestaan. Meer CO2 in de atmosfeer is goed voor mens, plant en dier, beweert Moore doodleuk.
Klimaatontkennerij
“Wie zegt dat deze meneer niet gewoon poep praat!?” brieste Naomi nadat ze het interview had gelezen. “Waarom zou KIJK een man met zulke omstreden ideeën een podium geven? Dat vind ik heel onverstandig.” Ze is een afgestudeerd bioloog en ik ben van huis uit een journalist, dus we benaderen zoiets van verschillende kanten. Bij haar staat de wetenschappelijke onderbouwing centraal en ik vind vooral dat iedereen altijd zijn mening mag geven; hoezeer ik het daar zelf ook mee oneens ben.
Nou heb ik een kruinhoogte van 1,95 meter en weeg, als ik niet al te zwaar getafeld heb, net aan honderd kilo. Naomi daarentegen steekt 1,61 meter boven de aarde uit en is (gevaarlijk terrein dit)… tientallen kilo’s lichter. En toch neem ik het niet graag tegen haar op. Ze is bijna altijd de kalmte zelve en de stille kracht van KIJK, maar bewaakt de inhoud als een leeuwin haar welpen. Elke letter die je in dit nummer kunt lezen, heeft zij onder ogen gehad, gewogen en goedgekeurd.
Als Naomi echt haar stem verheft, dan houd ik – de man die vindt dat iedereen in principe alles mag zeggen – braaf mijn mond. En dus hebben we deze maand niet één, maar twee interviews in KIJK. Een met Patrick Moore, de van klimaatontkennerij beschuldigde die ontkent dat ie klimaatontkenner is. En voor het broodnodige tegengas eentje met Jelmer Mommers, schrijver van het boek Hoe gaan we dit uitleggen? Onze toekomst op een steeds warmere aarde. Oordeel zelf.
Deze redactioneel staat ook in KIJK 8/2019.
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!