‘Goed beschouwd is níet slapen veel handiger’

KIJK-redactie

17 april 2020 08:59

slapen pitten

Honden, katten, zelfs fruitvliegen doen het: slapen. En dat terwijl niet slapen eigenlijk veel nuttiger is, zo beredeneert hoofdredacteur André.

We maken deze KIJK te midden van de coronacrisis, en dat is een buitengewoon vreemde gewaarwording. De redactieleden zitten namelijk verspreid over het land: eentje in Monnickendam, eentje in Haarlem, eentje in Katwijk, eentje in Leiden, en ik heb me verschanst in de Achterhoek.

Dus we whatsappen, skypen, mailen, bellen en Microsoft-teamen ons een slag in de rondte om alle dingen die dagelijks op de redactie volkomen vanzelfsprekend zijn zo goed mogelijk gedaan te krijgen. Zodat niet alleen deze KIJK, maar ook de 132 pagina’s tellende WOII-special toch op tijd bij jullie, onze abonnees, op de mat ploft. Als je dit leest, weet je dat het gelukt is. (Voor de mensen die dit met de KIJK in de hand in de winkel staan te lezen: zoek even elders in het schap met de tijdschriften. Daar staat die prachtige special hopelijk nog tussen.)

Slaap

Om een bruggetje te maken naar het hoofdonderwerp in dit nummer: de afgelopen tijd hebben we iets minder geslapen dan normaal. En dus las ik het boeiende verhaal van Ronald Veldhuizen met nog wat meer interesse.

We weten allemaal dat onze honden en katten vol overgave kunnen pitten en dat bijvoorbeeld ook reptielen met enige regelmaat ‘de gordijntjes dichttrekken’. Maar – spoiler alert – zelfs fruitvliegjes en beestjes met veel minder hersencellen blijken in de snurkstand te gaan. Wetenschappers krijgen steeds meer greep op de vraag waarom slapen voor al die dieren zo nuttig is.

Goed beschouwd is niet slapen veel handiger. Dan kun je al je tijd besteden aan het op de wereld zetten van nakomelingen en het scoren van eten of, in tijden van crisis, zoveel mogelijk wc-papier. En al fantaserend zag ik nog veel meer mogelijkheden.

Acht uur

In 1817 bedacht de Brit Robert Owen, die de leefomstandigheden van fabrieksarbeiders wilde verbeteren, de achturige werkdag en de bijbehorende slogan ‘Eight hours labour, eight hours recreation, eight hours rest’. Als we niet meer hoeven te slapen, kunnen we best nog meer KIJK-edities en specials maken… Maar misschien is het beter dat Owens idee overeind blijft en we het slapen er gewoon in houden. Veel plezier met deze KIJK, en met de WOII-special, en blijf gezond. Ik ga even een tukkie doen.

Deze redactioneel staat ook in KIJK 5/2020.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!