‘Een blad maken is een hectische bezigheid’

KIJK-redactie

20 juli 2018 10:59

Nick

KIJK bestaat vijftig jaar en daarom is er een 308 pagina’s tellende special gemaakt. De ‘geboorte’ van zo’n bijzondere uitgave mag je niet vergelijken met die van je kinderen, maar het komt in de buurt, vindt hoofdredacteur André Kesseler.

Een blad maken is altijd al een hectische bezigheid, maar deze maand was het nog wat drukker dan normaal. Zoals je op de cover kunt zien, bestaat KIJK vijftig jaar en dus hadden we het plan opgevat om ter ere daarvan een 308 pagina’s dikke special te maken met daarin de beste, leukste, spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van KIJK.

Kindje

Nu staan alle edities vanaf 1968 in dikke ingebonden boeken in ons archief: bij elkaar zo’n 50.000 pagina’s. Die boeken hebben we, overigens met groot plezier, stuk voor stuk doorgespit. Soms ging het geblader zelfs door totdat de beveiligers vriendelijk kwamen vragen of we ‘asjeblief’ naar huis wilden gaan, zodat zij het pand af konden sluiten. Maar het is gelukt. Tegen de tijd dat je dit leest, ligt de special in de winkel. De ‘geboorte’ van zo’n bijzondere uitgave mag je niet vergelijken met die van je kinderen, maar het komt in de buurt, vind ik.

Omdat we uiteraard ook in het blad zelf niet voorbij willen gaan aan dat jubileum, hebben we onze experts gevraagd na te denken over hun vakgebied en te bepalen wat nou de afgelopen vijftig jaar de belangrijkste doorbraken waren. Wat hebben de laatste vijf decennia ons aan vooruitgang gebracht op het gebied van biologie, robotica, computertechnologie, ruimtevaart, natuurkunde, luchtvaart, sterrenkunde en energie? Het resultaat lees je vanaf pagina 14.

En door

En verder in dit nummer onder meer een artikel van Anouk Broersma over het winnen van onmisbare delfstoffen op onmogelijke plekken (pagina 62). Nick Kivits vertelt je alles over hoe spelelementen alledaagse bezigheden als werken en autorijden spannender en veiliger kunnen maken (pagina 54). Naar aanleiding van ‘Wekkergate’, waardoor onze digitale klokken ineens allemaal achterliepen, beschrijft Merijn van Nuland hoe het gekoppelde Europese stroomnetwerk eigenlijk in elkaar zit. En uitgerekend de in sterrenkunde afgestudeerde Jean-Paul Keulen interviewt op pagina 41 de Amerikaan Gary Wilson over de invloed van onlineporno op ons brein. (Kan onze sterrenkundige dat? Ja, dat kan-ie.)

Je ziet het. Ook al zijn we jubilaris, we gaan gewoon door. Op naar de honderd!

Deze redactioneel verscheen ook in KIJK 8/2018.

De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.