‘De zika-uitbraak zou door mensen zijn veroorzaakt’

KIJK-redactie

23 februari 2018 10:59

muggen

We kunnen niet wachten tot het zomer is. Er kleeft alleen één groot nadeel aan dit seizoen: muggen! Voor webredacteur Laurien geen probleem; die wordt toch nooit gestoken.

Iedere zomer is het weer hetzelfde liedje: dan rukken de muggen massaal op en steken ze erop los. Familie en vrienden klagen over de hoeveelheid bulten die ze hebben opgelopen, en de vervelende jeuk die de muggenbeten met zich meebrengen. Behalve ik.

Vroeger gingen we met de auto op kampeervakantie naar Tsjechië, Portugal of Kroatië en binnen een mum van tijd zaten pa, ma, broer en zus onder de jeukende bulten. Behalve ik. Een paar jaar terug reisde ik met mijn broer door Sri Lanka en na één dag was hij al lek geprikt door die kleine krengen. Behalve ik.

Echte killers

Ik snapte daarom al die opwinding rondom muggen nooit zo, want ik kan me niet herinneren dat ik ooit onder de jeukende bulten heb gezeten. En tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet waarom. Maar ik klaag verder niet, hoor.

Inmiddels snap ik er veel meer van, want muggen zijn killers. Vergeet de enorm sterke kaken van nijlpaarden, de scherpe tanden van witte haaien of de klauwen van leeuwen; muggen zijn de dodelijkste dieren op aarde.

De paniek rondom de mug zwol weer flink aan voor en tijdens de Olympische Spelen in Brazilië door een plotselinge uitbraak van het zikavirus. Met het oprukken ervan schoten ook de complottheorieën als paddenstoelen uit de grond. De uitbraak zou namelijk door mensen zijn veroorzaakt om overbevolking te bestrijden. Meer over deze bizarre samenzweringsverhalen lees je op pagina 22.

Vergeet DEET

Ondertussen ben ik druk bezig om mijn route uit te stippelen door Thailand en Cambodja. Daar ga ik namelijk over een aantal weken naartoe. Het liefst pak ik nu alvast mijn tas in, want ik kijk enorm naar die reis uit. Wat ik bijvoorbeeld echt niet mag vergeten, is zonnebrandcrème, mijn tandenborstel, lenzenvloeistof, en mijn bikini. Wat ik wél gerust thuis kan laten, is DEET, want ik word toch niet gestoken.

Deze redactioneel verscheen ook in KIJK 3/2018.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!