Lopen we allemaal met afluisterapparatuur rond?

KIJK-redactie

12 juni 2018 10:59

complot afluisterapparatuur

De smartphone maakt het voor geheime diensten een stuk gemakkelijker om mensen te traceren, te volgen en af te luisteren. Maar was dit altijd al hun plan? Oftewel: zitten de NSA en CIA achter de ontwikkeling van het mobieltje?

De zaak

Al in de jaren zestig ontwikkelde de CIA een soort mobiele telefoon, de Discus. Hij bestond uit twee apparaten met een toetsenbord dat berichten kon verzenden en ontvangen. Het paste allemaal in de jaszak van een geheim agent. Zoals de Amerikaanse journalist David Hoffman in zijn boek The billion dollar spy schrijft, was het apparaat “zijn tijd ver vooruit”. Maar de Discus is altijd een vrijwel onbekende voorloper van de mobiele telefoon gebleven.

Dat had te maken met het clandestiene karakter ervan. Toen IBM in 1992 met het prototype van de mobiele telefoon kwam en Apple in 2007 de iPhone introduceerde, was dat dan ook geen grote verrassing voor de Amerikaanse geheime diensten. Zij zaten er bovenop. Op het hoofdkantoor van de National Security Agency, die gespecialiseerd is in elektronische communicatie, beten technici zich vast in de nieuwe toestellen en de ongekende mogelijkheden die ze boden.

De vraag is hoever de NSA en de CIA hierin gingen en of ze, al dan niet in samenwerking met de telefoonfabrikanten, ‘van binnenuit’ werkten. Er is in elk geval geen gebrek aan complotdenkers die beweren dat de geheime diensten iets te maken hebben met de ontwikkeling van de smartphone en dat ze ‘achterdeurtjes’ inbouwen om er mee te kunnen spioneren.

Dit is een fragment uit de Complot!-aflevering ‘Een spion in je zak’ te vinden in KIJK 7/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 21 juni tot en met 18 juli.

Meer informatie:

Tekst: Boris van Zonneveld

Beeld: Getty Images

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!