Het is je als contactlensdrager vast weleens overkomen: zit je in je oog te wrijven, is je lens weg. Kan het ding áchter je oog terechtkomen?
Een verloren lens is de schrik van iedere contactlensdrager. Meestal vind je hem terug in je ooghoek, en in een enkel geval onder je ooglid. Maar kan een lens ook áchter je oog verdwijnen?
Zakje
“Nee, dat kan echt niet”, antwoordt optometrist Eef van der Worp, die promoveerde op onderzoek naar contactlenzen. “Over je oogbol loopt een vlies dat doorloopt naar achteren toe, maar dan omklapt en weer terugloopt over de binnenkant van je oogleden. Het vormt dus een soort zakje, waardoor de contactlens niet weg kan.”
Een contactlens is aangepast op de vorm van je hoornvlies. Dit doorzichtige stukje weefsel bevindt zich boven je iris en breekt samen met de ooglens het licht dat op je oog valt. “Het hoornvlies is bol en de contactlens past daar precies op”, legt Van der Worp uit. “Daarom blijft hij zo goed op zijn plek zitten. Maar als je rare oogbewegingen maakt, kan hij er heel soms vanaf schuiven, naar je oogwit. Dan kun je hem eruit halen en opnieuw plaatsen, of terugschuiven naar de juiste plaats.”
Als je contactlens vaak van zijn plek schuift, moet je eens laten kijken of hij wel goed past, vindt Van der Worp. “Zeker zachte lenzen horen niet te verschuiven. Of je moet veel last hebben van een heel erg tranend oog; dat kan ook nog weleens voor een verschuiving zorgen.”
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem dan via onderstaand formulier achter.
[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]
Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2018.
Tekst: Diana de Veld
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!